Branche: Vi savner langsigtede initiativer for biomasse

KONFERENCE: Der mangler politiske incitamenter og en langsigtet plan, hvis Danmark skal skabe et nyt eksporteventyr på biomasseområdet, lyder det enstemmigt fra branchen.

Fremtiden er grøn, og derfor skal andelen af biomasse øges, for der er meget mere, hvor det kommer fra. Det var i hovedtræk den pointe, som fødevareminister Henrik Høegh (V) leverede, da han åbnede en biomasse-konference på Christiansborg tirsdag.

Men branchen har brug for andet og mere end skåltaler. De er trætte af Christiansborg-fnidder og blokpolitik. Ønsket er fælles: en langsigtet plan, som kan skabe det markedsmæssige grundlag for, at dansk biomasse kan gå en fremtid i møde.

"Vi ser meget gerne en langsigtet plan, så de, der dyrker jorden, ved, hvad de har med at gøre. Dem, der skal investere i anlæg til at brænde af og anlæg til at lave ethanol og biogas har brug for en langsigtet plan, en fasttømret idé om, hvor vi bevæger os hen, for det er store, store beløb, der skal sættes i blød," siger Henrik Bach, direktør i Ny Vraa Bioenergi, som selv dyrker energi-pil.

Brug for langsigtet plan
Som energipil-producent har han brug for, at politikerne laver en handlingsplan, som rækker så langt ud i fremtiden, at det skaber stabilitet og dermed incitament til investeringer. Han peger på Tyskland som eksempel på et land, der er langt længere fremme i forhold til biomasse, fordi man fra politisk side kører med en meget langsigtet horisont.

Jeg kan godt forstå branchens stigende irritation over, at Christiansborg diskuterer med hinanden i stedet for at lave brede politiske aftaler, der kan skabe et fundament for nye erhverv.

Ole Sohn (SF)
Finansordfører

"Vi trænger til at få lavet det stykke papir, der beskriver, hvordan vi skal gøre det her helt konkret. For eksempel som den tyske model, hvor man sikrer en 20-årig aftale med lavt forrentede lån, så investorerne ved, at staten går ind og lægger en bund under de her investeringer. Vi lever i et kludetæppe for øjeblikket," siger Henrik Bach.

Landbrugspakke er ikke nok
Både Novozymes og ikke mindst Landbrug & Fødevarer, som var arrangørerne bag konferencen, var ligesom leverandørerne enige om, at der er brug for bedre rammebetingelser for at skabe det nødvendige investeringsmiljø.

"Det er et stort ønske fra alle aktører, at den forligskreds, der står bag det nuværende energiforlig, prøver at skabe en langsigtet afklaring i forhold til rammebetingelserne," siger Søren Korsholm, chef for plante- og energipolitik i Landbrug og Fødevarer.

Han mener, at der fra politisk side er brug for opbakning og støtte til at lave et fuldskala-ethanolværk, som bruger halm som råvare, fordi Danmark har en banebrydende teknologi på området.

"Det vindue er der lige nu. Det er måske lukket om fem år, men lige nu er der det her særlige vindue, som gør, at vi kan lave et nyt vindmølleeventyr. Det er et rigtig godt signal med regeringen og DF's aftale fra i fredags, men der er brug for yderligere skridt, hvis det her skal virkeliggøres," siger han.

0:000:00