Forskere: Klimaskat på kød og mælk

KLIMASKAT: En klimaskat på kød og mælk kan nedbringe udledningen af drivhusgasser fra europæisk landbrug med omkring syv procent. Det påviser tre svenske forskere.
Peter Baggesgaard Hansen

Fødevareproduktion tegner sig for 20-25 procent af de globale udledninger af drivhusgasser, og derfor er der markante gevinster forbundet med at reducere produktionen af fødevarer.

Det viser ny forskning fra Chalmers Universitet i Sverige, som netop er blevet offentliggjort i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Climatic Change.

Ifølge de tre svenske forskere, der står bag artiklen, kan udledningerne bedst reduceres gennem en skat på forbruget af fødevarer:

"Under normale omstændigheder ville en skat på madproduktionens udslip være det bedste. Men eftersom det er næsten praktisk umuligt, viser vi, at det kan være lige så effektivt at lægge skatten direkte på kødet," siger Stefan Wirsenius, forsker ved Institut for Energi og Miljø ved Chalmers Universitet i Sverige.

Skat skal ændre vores madvaner
Ifølge forskernes forslag skal oksekød, der har den højeste udledning, beskattes højere, mens kylling og svin beskattes mindre, fordi deres emission er lavere. Forskerne mener, at skatten kan være med til at ændre forbrugernes madvaner:

"I dag har vi skat på benzin, men ingen instrumenter til at begrænse fødevarespild. Det betyder, at vi ikke betaler vores klima-omkostninger for mad," siger Fredrik Hedenus, der også er forsker ved Institut for Energi og Miljø på Chalmers.

Det er dog ikke ensbetydende med, at vi skal stoppe helt med at spise kød:

"Det handler ikke om at tvinge mennesker til at blive vegetarer men bare at styre mod en mere klimasmart kost," siger Stefan Wirsenius.

Mere jord til bioenergi-afgrøder
Ifølge forskerne har en reduktion af kødforbruget har to effekter. En direkte, der betyder væsentligt lavere udledninger af metan og lattergas, og en indirekte, i det frigjorte arealer kan bruges til bioenergi-afgrøder.

0:000:00