Regeringen: Nej tak til geotermi

VEDVARENDE ENERGI: Danmark skal være fossil-fri og uafhængig af mellemøstlige oliestater. Alligevel vil regeringen og Dansk Folkeparti ikke være med til at iværksætte en handlingsplan for geotermi.
Energiordfører Anne Grete Holmsgaard (SF) har sammen med Ole Hækkerup (S) stillet forslag om en national handlingsplan for geotermi, men regeringen og Dansk Folkeparti sætter sig imod.
Energiordfører Anne Grete Holmsgaard (SF) har sammen med Ole Hækkerup (S) stillet forslag om en national handlingsplan for geotermi, men regeringen og Dansk Folkeparti sætter sig imod.

Vi skal være grønne og fossil-fri i Danmark, men der er ikke brug for nogen handlingsplan for geotermi. Det meddelte energi- og klimaminister Lykke Friis (V) de Konservative og Dansk Folkeparti, da geotermien blev sat til debat i folketingssalen i forbindelse med førstebehandlingen af et beslutningsforslag stillet af S og SF.

S og SF kræver en national handlingsplan for udnyttelsen af Danmarks geotermiske potentiale i varmeforsyningen. Men selvom der endnu ikke er stemt om forslaget, tegner der sig et klart billede af, at de geotermiske potentialer i den danske undergrund formentlig får lov at ligge i fred længe endnu.

Lykke Friis: Nej til geotermi nu
"Vi har ikke brug for en solo-strategi for geotermi. Vi har brug for en samlet, national varmestrategi," sagde Lykke Friis i sin tale i folketingssalen 11. maj.

Hun blev loyalt bakket op af Venstres energiordfører, der ligesom Lykke Friis og mange andre ikke vil handle, før klimakommissionen kommer med deres rapport.

Det er synd bare at hælde det ned ad brættet ved at henvise til klimakommissionen eller kommende energiforhandlinger frem for at gå ind i en seriøs belysning af, hvordan vi kunne få udnyttet den geotermiske varme noget bedre.

Anne Grete Holmsgaard (SF)
Energiordfører

"Vi kan ikke støtte forslaget om at bruge penge på en ensidig strategi for lige netop geotermi. For Venstre er det vigtigt, at de vedvarende energikilder til varmeforsyningen ses i et bredt perspektiv og i sammenhæng," sagde Kristian Pihl Lorentzen på vegne af sin energiordfører Lars Christian Lilleholt.

I Dansk Folkeparti vil man vente endnu længere. Nemlig til forhandlingerne om et nyt energiforlig begynder i 2012.

"Forslaget kommer en postgang for tidligt. Men i forbindelse med forhandlingerne omkring et nyt energiforlig vil vi kraftigt se på, at geotermi indgår som et væsentligt element i at gøre Danmark fossilfrit," sagde energiordfører Per Dalgaard.

Hos de Konservative mener man også, det er bedst at vente til efteråret, før man begynder at tage stilling til, hvad der skal gøres i forhold til geotermi.

"Lad os løbe den samme vej, når vi har et samlet overblik over alle mulighederne," sagde Jakob Axel Nielsen.

0:000:00