Hjort: Fritz Schur er ikke inhabil

HABILITET: Formand for DONG Fritz Schur er ikke inhabil, selvom hans egen virksomhed er dybt involveret i vindmølleindustrien. Det vurderer Claus Hjort Frederiksen (V) i sit svar til energiordførerne fra S og EL.

Formand for DONG Fritz Schur er ikke inhabil. Det vurderer finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i sit skriftlige svar til energiordførerne Per Clausen (EL) og Ole Hækkerup (S), der begge har stillet spørgsmål til ministeren om Fritz Schurs habilitet som formand for DONG.

Hård kritik af Fritz Schur
Fritz Schur har været genstand for hård kritik, efter det i Berlingske Business kom frem, at Fritz Schur sideløbende med sin formandspost i DONG, der investerer massivt i havvindmølleparker i Danmark og Storbritannien, ejer selskabet Fritz Schur Teknik A/S. Selskabet leverer hydraulik-komponenter til både Siemens og Vestas. Ifølge Berlingske Business leverede Fritz Schur Teknik eksempelvis hydraulik til samtlige 91 Siemens-vindturbiner i havvindmølleparken Horns Rev 2.

Energiordførerne Ole Hækkerup og Per Clausen har udtalt sig kritisk om Fritz Schurs dobbeltrolle. Per Clausen har ligefrem krævet, at regeringen fyrer Fritz Schur.

Personsammenfald uundgåelige, siger Claus Hjort
Men det vil finansministeren ikke være med til. Han erkender dog i sit svar, at der kan opstå risiko for inhabilitet, men han vil ikke gribe ind. Claus Hjort Frederiksen begrunder sin vurdering med, at der ofte vil være personsammenfald mellem professionelle bestyrelser og andre hverv på ledelsesniveau.

"Efter Finansministeriets opfattelse må hensynet til at sammensætte den bedst mulige bestyrelse i forhold til professionelle og personlige kompetencer tillægges afgørende vægt, uanset at det erfaringsmæssigt fører til, at enkelte bestyrelses-medlemmer kan være inhabile i visse sager," skriver finansministeren.

Op til bestyrelsen at vurdere
Ministeren fastholder, at der ikke er grundlag for at betvivle, at DONG efterlever selskabsloven, og at det må være op til ledelsen at sikre, at afgørende beslutninger træffes i overensstemmelse med habilitetsreglerne.

"Det er således op til det enkelte bestyrelsesmedlem og den samlede ledelse i de statslige selskaber at sikre, at habilitetsreglerne efterleves på betryggende vis, så der ikke kan sås tvivl om, at ledelsesbeslutninger træffes ud fra, hvad der er i selskabets interesse," skriver Claus Hjort Frederiksen.

Per Clausen bekymret
Men Per Clausen er af en anden holdning. Han mener, der er for stor risiko for sammenfald af personlige og økonomiske interesser, som han finder uhørt, særligt i et statsejet selskab som DONG.

Fakta

Selskabslovens § 131:

"Et medlem af ledelsen må ikke deltage i behandlingen af spørgsmål om aftaler mellem kapitalselskabet og den pågældende selv eller om søgsmål mod den pågældende selv eller om aftale mellem kapitalselskabet og tredjemand eller søgsmål mod tredjemand, hvis vedkommende har en væsentlig interesse heri, der kan være stridende mod kapitalselskabets."


Kilde: Finansministeriet

"Det, finansministeren siger, er jo, at der vil være tilfælde, hvor bestyrelses-formanden vil være inhabil. Spørgsmålet er bare, om der vil være for mange tilfælde. Det er ikke en betryggende måde at løfte inhabilitet på, at bestyrelsen selv skal finde ud af det," siger Per Clausen.

Dokumentation

Spørgsmål stillet af energiordfører Per Clausen (EL) d. 28. maj: 

"Mener ministeren, at det er hensigtsmæssigt, at DONG har en formand, der har store økonomiske interesser i vindmølleindustrien?"

Spørgsmål stillet af energiordfører Ole Hækkerup (S) d. 28.maj:

"Mener ministeren, at det er foreneligt med ånden i reglerne om habilitet og godselskabsledelse, at bestyrelsesformanden for DONG via eget firma er underleverandør til Siemens, som selvsamme DONG køber vindmøller af?"

 


0:000:00