Dansk Energi: Behov for lavere elafgifter

ELPRISER: Dansk Energi ønsker lavere elafgifter for at fremme omstillingen af energiforsyningen til vedvarende energi. Det mindsker energibesparelser, mener Det Økologisk Råd.
Elprisen i Danmark er steget sammenlignet med sidste år. Ifølge Dansk Energi skyldes det stigende markedspriser og høje elafgifter. Dansk Energi opfordrer til, at der kommer en reform af energiafgifterne, der lemper beskatningen af el og øger beskatningen på olie og naturgas.

"Den høje elafgift bremser den nødvendige omstilling af energiforsyningen fra fossile brændsler til strøm baseret på vedvarende energikilder både indenfor boligopvarmning og i transportsektoren. Der er derfor behov for en energiafgiftsreform, som lemper beskatningen af el og øger beskatningen af olie og naturgas," siger Frans Clemmesen, cheføkonom i Dansk Energi, i en pressemeddelelse.

Hæv kun afgifterne på gas og olie
Det Økologisk råd er enige med Dansk Energi så langt, at man skal fremme både varmepumper og brug af elbiler frem for benzin- og dieselbiler. Men Det Økologiske Råd mener ikke, at det behøver ske ved en generel sænkning af elafgiften. Det vil nemlig samtidig mindske motivationen hos forbrugerne for at spare på el, blandt andet gennem køb af lavenergipærer og -køleskabe.

"Vi skal ikke glemme energibesparelserne. Derfor er det ikke elafgiften, der skal sænkes, men afgifterne på gas og olieprodukter, som skal op," siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, i en pressemeddelelse.

0:000:00