Trods protest fra Danmark: EU-Kommissionen præsenterer grønstempling af naturgas og atomkraft onsdag

Klager fra Danmark, Østrig, Spanien og Luxembourg får ikke Kommissionen til at stoppe stemplingen af atomkraft og naturgas som investeringer i bæredygtig energi.

Naturgas vil ligesom atomkraft blive stemplet som grøn energi under visse betingelser. Her ses nedgravningen af gasledningen Baltic Pipe et sted mellem Faxe og Næstved. 
Naturgas vil ligesom atomkraft blive stemplet som grøn energi under visse betingelser. Her ses nedgravningen af gasledningen Baltic Pipe et sted mellem Faxe og Næstved. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Greenwashing-anklager til trods har EU-kommissionen ikke planer om at stoppe stemplingen af naturgas og atomkraft som grøn energi. I hvert fald ikke i denne omgang.

Det siger finanskommissær Mairead McGuinness til den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

”Vi kan måske forbedre forslaget eller se på indvendingerne på et senere tidspunkt,” siger den irske kommissær.

”Men vi har faktisk begrænset råderum,” siger Mairead McGuinness, der dermed ikke lægger op til større ændringer i det udkast, Kommissionen sendte til EU-landenes regeringer ved årsskiftet.

Forslaget til den såkaldte grønne taksonomi bliver officielt fremstillet onsdag den 2. februar.

Taksonomien er en målestok for, hvad man må kalde bæredygtig energi i bestræbelserne på at reducere CO2-udledningerne i EU. I et stærkt kritiseret kompromis vil investeringer i naturgas og atomkraft under visse betingelser regnes som bæredygtige. Det gælder blandt andet, hvis et naturgasanlæg bliver opført som erstatning for kulkraft.

Den danske regering er imod forslaget. Den sendte sammen med Østrig, Spanien og Luxembourg tidligere på måneden en klage til Kommissionen.

Med en løftet pegefinger om, at sådanne beslutninger bør være ”videnskabsbaserede”, anklager landene kommissionen at sætte taksonomiens ”brugbarhed og troværdighed på spil”.

”Udkastet sender det forkerte signal til finansmarkederne og risikerer at blive afvist af investorer,” skriver landene i brevet.

0:000:00