Aktører efterlyser byggeri i klimaudspil: "Fattigt og fantasiløst"

UDSPIL: Regeringens luft- og klimaudspil har minimalt fokus på energieffektivisering i byggeriet, som udgør 20 procent af landets co2-udspil. Men det er der allerede taget hånd om i energiaftalen fra juni, forklarer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Regeringen præsenterede tirsdag formiddag sit luft- og klimaudspil.
Regeringen præsenterede tirsdag formiddag sit luft- og klimaudspil.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Med regeringens luft- og klimaudspil lægger regeringen op til, at Danmark skal tage et større ansvar for at reducere global opvarmning.

Men udspillet indeholder ingen nævneværdige tiltag til at reducere energiforbrug og co2-udledninger fra den danske bygningsmasse, hvilket vækker undren hos flere organisationer.

”Byggeriet tegner sig for cirka 20 procent af co2-udledningen. Med den stigende bekendelse fra alle politikere om, at vi skal tage denne her udfordring alvorligt, så er det fattigt og fantasiløst, at de selv samme politikere ikke har ambitioner på det område,” siger Michael H. Nielsen, der er direktør i Dansk Byggeri.

Brændeovne er småtteri
Udspillet, der primært fokuserer på transportsektoren, afsætter dog 46 millioner kroner til en skrotningsordning for gamle brændeovne, ligesom der fremover stilles krav til, at brændeovne fra før år 2000 skal fjernes ved boligkøb.

Der skal kvitteres for, at det er et rigtig godt og ambitiøst udspil på transportområdet. Men på byggeriområdet lever det slet ikke op til de ambitioner, vi bør have.

Christian Ibsen
Direktør, Concito

Men dette er en lille ubetydelig bemærkning i det store regnestykke, mener både tænketanken Concito og Dansk Byggeri.

”Man burde tage fat på de 200.000 husstande, der i dag har oliefyr, og udskifte dem med for eksempel varmepumper. Det ville reducere co2-udledningen for byggeriet markant,” siger Michael H. Nielsen.

FN-rapport peger på alle sektorer
FN’s klimapanel, IPCC, offentliggjorde mandag en rapport, hvori det fremgik, at ”det vil kræve hurtige og vidtrækkende omstillinger” inden for alle sektorer, hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grad celsius, som ambitionen lyder i Paris-aftalen fra 2017.

”I lyset af det, der kom frem i går, er der virkelig behov for, at alle sektorer kommer i gang med at drive udledningerne ned,” siger direktør i tænketanken Concito, Christian Ibsen.

Han er dog ikke bleg for at rose de punkter i udspillet, der tager fat på transportområdet.

0:000:00