Alle partier med i Grøn Vækst-forhandlingerne

GRØN VÆKST: Torsdag begynder Grøn Vækst-forhandlingerne for alvor. Oppositionen har foreløbigt accepteret regeringens krav om ikke at gøre brug af den frivillige modulation. Liberal Alliance vil have højere priser på biogas.
I dag torsdag indledes forhandlingerne om regeringens Grøn Vækst for alvor.
I dag torsdag indledes forhandlingerne om regeringens Grøn Vækst for alvor.Foto: Hasse Ferrold
Anders Jerking
Klokken 8.30 torsdag går forhandlingerne om Grøn Vækst for alvor i gang. Den seneste uge er gået med at afklare tekniske spørgsmål, og tirsdag accepterede alle partier regeringens krav om, at den frivillige modulation ikke bliver taget i brug.

Ifølge Altingets oplysninger er der lagt op til et lynforløb, hvor regeringen satser på en aftale inden grundlovsdag. Hastværket skyldes ikke mindst hensynet til vandplanerne, som kommunerne skulle have sendt i høring i december sidste år.

Rammer frem for detaljer 
På grund af tidspresset vil den endelige Grøn Vækst-aftale på en række punkter ikke blive en detaljeret aftale, men snarere en ramme, der udstikker principperne. Det gælder for eksempel de komplicerede spørgsmål om en pesticidafgift og et kvotesystem for kvælstof.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har til Altinget sagt, at regeringen ønsker en bred aftale, men i dele af oppositionen bliver regeringens krav om, at aftalepartierne skal afslå fra at bruge den frivillige modulation, udlagt som bevis på, at det ønske ikke stikker så dybt. Men tirsdag nikkede alle ja til betingelserne.

Bedre pris for biogas 
Liberal Alliance møder op med to hovedkrav. For det første vil partiet have hævet afregningsprisen for biogas.

"Der kommer simpelthen ikke gang i biogas-byggeriet med den nuværende pris," siger partiets miljøordfører Villum Christensen.

For det andet vil partiet have ændret den kvoteordning for kvælstof, som regeringen foreslår. Partiet er usikker på, om kvoteordningen vil virke, og foreslår i stedet, at staten betaler landmændene for at indskrænke brugen af de jorde, der er mest følsomme over for kvælstofnedsivning.

Dansk Folkeparti ønsker større sikkerhed for, at aftalen giver arbejdspladser, og partiets miljø- og fødevareordfører, Jørn Dohrmann, har især blikket rettet mod flere arbejdspladser inden for mejeri- og slagteribranchen.

Spørgsmålet om brakken 
Socialdemokraterne har modvilligt accepteret at give afkald på brugen af den frivillige modulation, hvis partiet til gengæld kan få sat betydelige fingeraftryk på aftalen. Men miljøordfører Mette Gjerskov lægger ikke skjul på, at der er store uoverensstemmelser.

"Der er mange ting, der skal ændres, hvis vi skal synes, at det er en god aftale. Spørgsmålet om neutraliseringen af brakken er ikke løst, økologien er underprioriteret, vi må grundigt diskutere forholdene om landbrugsloven, og så skal vi være sikre på, at pesticidafgiften bliver så høj, at forbruget bliver sænket," siger hun.

0:000:00