Biogas-branche mellemfornøjet ved landbrugsaftale

BIOGAS: Biogas-branchen er positiv omkring regeringens udspil på biogasområdet, men der skal højere priser til, hvis det skal kunne betale sig at investere i biogas, mener de.
Der var enkelte godter i posen til biogas-branchen, da fødevareminister Henrik Høegh (V) fredag præsenterede en hjælpepakke til landbruget. Regeringen vil støtte afsætningen af biogas, så biogassen fremover vil blive opgraderet og derved kan kobles på naturgasnettet. Men det er ikke nok, mener biogasbranchen.

Formand for foreningen for Danske Biogasanlæg, Aksel Buchholt, mener, at regeringens initiativ er en positiv nyhed for de landmænd, der har biogasanlæg, fordi de nu har to og ikke kun én afsætningsmulighed.

"Det er et godt tiltag, men det gør det ikke alene. Vi har brug for højere afregningspriser, for at det kan betale sig for os, og for at der kan ske en udvikling i branchen," siger Aksel Buchholt.

Tjener ingen penge på biogas
Aksel Buchholt har på branchens vegne været utilfreds med, at biogasanlæggene i henhold til varmeforsyningsloven har skullet aflevere sit overskud til varmeværket. Biogas har derfor hidtil været en så dårlig forretning for landmanden, at incitamentet for at investere i nye anlæg har været meget lille.

Selvom regeringens nye tiltag er en god nyhed, så mener han alligevel ikke, at det vil give landmændene en god grund til at investere yderligere i biogas, for de vil stadig ikke kunne tjene penge på det.

Det er et godt tiltag, men det gør det ikke alene. Vi har brug for højere afregningspriser, for at det kan betale sig for os, og for at der kan ske en udvikling i branchen.

Aksel Buchholt
Formand for Foreningen for Danske Biogasanlæg

Bedre for miljø
Aksel Buchholt mener dog, det kan blive en gevinst for miljøet, hvis biogassen kommer på naturgasnettet, fordi man derved kan undgå det store varmespild, der opstår, hvis man ikke kan forbruge varmen om sommeren, og derfor må smide den væk.

"Det er det, der sker mange steder, fordi aftagerne på kraftvarmeværkerne er for små i forhold til biogasanlægget, og når det så er rigtig varmt om sommeren, og man ikke kan bruge varmen, så må man bare blæse den væk. Det er jo vanvittigt. Hvis vi kan køre dirkete på naturgasnettet, får vi mere energi ud af biogassen," siger Aksel Buchholt.

Økologisk Råd tilfredse
I Økologisk Råd har man ikke taget stilling til, om det er den rigtige måde at anvende gasnettene på, men overordnet set er man tilfreds med, at biogassen ser ud til at få et skub i den rigtige retning.

"Der er et potentiale for mere biogas i Danmark, og det bør man udnytte. Vi er positivt indstillede overfor tiltag, som sikrer, at der kommer mere biogas ind i systemet, for det løser flere problemer for landbruget, både lugt og overgødskningsproblemer," siger Søren Dyck-Madsen, energimedarbejder i Økologisk Råd.

0:000:00