Biogasbranchen skoser nyt energiudspil

BIOGAS: Regeringens biogasudspil møder voldsom kritik fra landmænd og biogasfolk. Afregningsprisen bliver alt for lav, så ingen vil investere, lyder det. Venstre er klar med flere penge.
Hjalte T. H. KragesteenMorten Øyen
Det kan ikke bruges til noget som helst.

Sådan lyder en sønderlemmende kritik fra Foreningen for Danske Biogasanlæg, der ikke kan finde noget positivt ved regeringens biogasudspil.

"Nu har vi higet efter et ordentligt forlig i flere år, og nu skal politikerne altså til at levere varen, hvis man skal have biogas i Danmark. For ellers må vi stoppe det. Og sådan som det ligger lige nu, er det ubrugeligt," siger foreningens formand Aksel Buchholt.

Han peger på, at den afregningspris, som regeringen lægger op til i sit netop offentliggjorte energiudspil, Vores Energi, er alt for lav.

Og selvom Landbrug & Fødevarer samt Brancheforeningen for Biogas godt kan finde positive elementer i regeringens udspil, så er de også utilfredse med afregningsprisen. Der er blandt aktørerne enighed om, at der er brug for en afregningspris på 1,15 kroner pr. kilowatt time for at få økonomien til at hænge sammen, men regeringens udspil lander kun på omkring én krone.

Regeringens energiudspil koster i forvejen rigtig mange penge. Og derfor mener vi, at ambitionsniveauet skal justeres, så vi bruger mindre andetsteds, men mere på biogas.

Lars Chr. Lilleholt
Energiordfører (V)

Udover at hæve afregningsprisen vil regeringens udspil også blandt andet sikre tilskudsmæssig ligestilling mellem levering af biogas til naturgasnettet og kraftvarmeværker samt nedsætte en task force, der skal undersøge og understøtte konkrete biogasprojekter. Se hele udspillet i bunden af denne artikel.

L&F: Projekter lukkes ned
Men udspillet er ikke godt nok, mener Landbrug & Fødevarer, der peger på, at 30 biogasprojekter er i fare for ikke at blive realiseret. Men også de eksisterende får problemer:

"De fleste danske anlæg er truet af konkurs, og resten kører på bankens nåde, indtil man finder en løsning, der forbedrer rammevilkårene. Og det her er ikke godt nok," siger Claus Søgaard-Richter, direktør i Landbrug & Fødevarer.

I Folketinget er der bred enighed om, at biogassen skal udbredes, og regeringen skriver i sit energiudspil, at biogas både er værdifuldt for energisystemet og reducerer miljøproblemerne ved husdyrproduktionen.

Den tidligere VK-regering fremlagde i februar sit bud i Energistrategi 2050, hvilket den nye regering bygger videre på. Derfor mener kritikerne af det nye udspil ikke, at der er tale om en forværring, men snarere mere af det samme, i forhold til det Venstre og Konservative har lagt frem.

Dokumentation

______________________________________________________________ 

Initiativer med henblik på at sikre den forudsatte biogasudbygning frem mod 2020

  • Videreførelse af den gældende støtte til biogas, som anvendes på kraftvarmeværker
  • Indførelse af et ekstra tilskud på 22,5 kr./GJ til biogas produceret på basis af husdyrgødning forudsat, der er truffet bindende aftale om levering af biogas inden 31. december 2013. Tilskuddet aftrappes i takt med naturgasprisen
  • Gennemførelse af tilskudsmæssig ligestilling så biogas, der afsættes til naturgasnettet opnår samme støtte som biogas, der anvendes på kraftvarmeværker
  • Indførelse af tilskud på netto 39 kr./GJ, når biogas anvendes til industrielle procesformål eller som transportbrændstof
  • Forøgelse af igangsætningsstøtten fra anlægspuljen fra 20 til 30 pct.
  • Ændring af regulering med henblik på at gøre det muligt frivilligt at omlægge fra fast elafregning til elpristillæg for rene biogasbaserede værker
  • Nedsættelse af en taskforce, der skal undersøge og understøtte konkrete biogasprojekter
  • Såfremt der ikke er den fornødne udvikling i nye projekter 2012-2013, forelægges et konkret forslag til aftagepligt med henblik på at sikre biogasudbygningen

0:000:00