Bredt flertal stemmer for afvikling af Energitilsynet

TILSYN: Det var aldrig rigtig spændende. Men nu er det afgjort: Ny betænkning viser, at alle partier på nær to stemmer for regeringens ønske om at erstatte Energitilsynet med et mindre uafhængigt Forsyningstilsyn.

Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

Energitilsynet er dødt. Længe leve Forsyningtilsynet.

Og så er der faktisk ikke så meget mere at sige om den sag.

Tirsdag behandler Folketinget for anden gang regeringens forslag om at reformere Energitilsynet. Et tilsyn, som de seneste år har måttet lægge ører til en del kritik. Og som har været sig sin skæbne bevidst siden efteråret 2017.

Frygt for lavere kvalitet
Her landede Lars Christian Lilleholt (V) en bred politisk aftale, som fastslog, at Energitilsynet i sin nuværende forfatning ikke var effektivt nok. Og at løsningen var at knytte tilsynet tættere til ministeriet, fjerne den uafhængige bestyrelse samt – som en symbolsk gestus – ændre navnet fra Energitilsynet til Forsyningstilsynet.

Forslaget blev i høringsperioden mødt af en del kritik. Blandt andet fra brancheforeningerne Dansk Fjernvarme, Dansk Affaldsforening og Danske Vandværker, som påpegede, at der er risiko for, at der opstår indirekte instruktionsbeføjelse, når direktørens løn og mulighed for forlængelse af ansættelsen bliver genstand for ministerens vurdering.

“En afskaffelse af selve tilsynet medfører alt andet lige en risiko for, at kvaliteten af Forsyningssekretariatets afgørelser vil falde fremover, og brancheforeningerne anbefaler i stedet – også i lyset af opretholdelse af Forsyningstilsynets uafhængighed – at der fortsat bør være en organisering med en bestyrelse,” skrev foreningerne i et fælles høringssvar.

Enhedslisten og Alternativet stritter imod
Nu har Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget imidlertid afgivet en betænkning, som viser, at anstrengelserne har været frugtesløse.

Alle partier på nær Alternativet og Enhedslisten oplyser således, at de stemmer for regeringens forslag i dets fremlagte form.

Enhedslisten bemærker, at i formålsparagraffen for Forsyningstilsynet mangler der hensyn til nødvendige investeringer drevet af den grønne omstilling til langsigtet gavn for forbrugere og samfundet. Endvidere ønsker partiet ikke, at Forsyningstilsynets tilvejebringelse af data og andre oplysninger bliver for omfattende og bebyrdende for selskaberne.

0:000:00