COP24-klimatopmødet er slut: ”Parisaftalen er gjort flyvedygtig”

KLIMA: COP24-klimatopmødet i Katowice leverede et regelsæt, der kan sætte gang i hjulene på Paris-aftalen, men en klar forpligtelse til at hæve klimaambitionerne udeblev. Den danske klimaminister er glad for aftalen.

COP24-præsidenten, polske Michal Kurtyka, var flyvende, efter aftalen var i hus lørdag aften.
COP24-præsidenten, polske Michal Kurtyka, var flyvende, efter aftalen var i hus lørdag aften.Foto: Kacper Pempel/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Efter to ugers klimaforhandlinger i den polske by Katowice lykkedes det 196 lande at blive enige om en aftale, som fastsætter Paris-aftalens regler og forpligtelser.

Fakta

Paris-aftalen og COP24

  • Paris-aftalen blev indgået i december 2015 i Paris.
  • Hovedformålet med aftalen er at holde den globale temperaturstigning "et stykke under" to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau – og gerne under 1,5 grader, hvis det er muligt.
  • Med aftalen stiler verdens lande mod, at udledningen af drivhusgasser topper "så snart som muligt" med "hurtige reduktioner" derefter.
  • De rige lande, som har forurenet atmosfæren længst, skal føre an i CO2-nedskæringer. Ulande opfordres til "med tiden" at skære i forbruget. 

  • Rige lande opfordres til økonomisk at støtte ulandes CO2-reduktioner. Fra COP15 i København i 2009 er det aftalt, at de rige lande skal bidrage med 100 milliarder dollars i klimastøtte til ulandene fra 2020.

  • COP24 i Katowice i Polen skal opnå enighed om, hvordan Paris-aftalen skal implementeres. Det er derfor omtalt som topmødet, hvor "regelbogen" for Paris-aftalen skal vedtages.

Kort fortalt skulle landene blive enige om det regelsæt, der skal sikre, at de leverer, hvad de lovede i Paris i 2015.

Ifølge den danske klimaminister er de flotte ord fra Paris nu blevet omsat til reel politik i Katowice.

”Vi har vist, at vi med hårdt arbejde og stort engagement har løst den bydende opgave, det er at få gjort Paris-aftalen flyvedygtig. Det er jeg virkelig glad for,” siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Man er blevet enige om et solidt regelsæt, der binder landene til at fortælle verden, hvad de gør for at leve op til egne klimamål. Men uden øjeblikkelig handling vil selv de stærkeste regler ikke kunne levere det nødvendige.

Jens Mattias Clausen
Klimapolitisk rådgiver i Greenpeace

Stærke regler er ikke nok
Den nye aftale er et kludetæppe af holdninger og krav fra de 196 lande og er samlet i et slutdokument over regler for parternes klimaindsats, klimafinansiering til verdens fattigste og retningslinjer for at skrue op for nye klimamål.

Den grønne ngo Greenpeace anerkender, at det nye regelsæt sætter gang i hjulene på Paris-aftalen, men savner, at der oven på et år med ekstremt vejr og stærke advarsler fra FN’s klimapanel blev skruet op for ambitionerne.

”Man er blevet enige om et solidt regelsæt, der binder landene til at fortælle verden, hvad de gør for at leve op til egne klimamål. Men uden øjeblikkelig handling vil selv de stærkeste regler ikke kunne levere det nødvendige,” skriver klimapolitisk rådgiver i Greenpeace Jens Mattias Clausen i en kommentar.

1,5 eller 2 grader?
Samme toner lyder fra Dansk Energi, der havde håbet, verdens lande helhjertet ville omfavne målet om kun at ville lade klodens temperatur stige med halvanden grad ved udgangen af dette århundrede. Det skete ikke.

Hovedformålet med Paris-aftalen er at holde den globale temperaturstigning "et stykke under" to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau – og gerne under halvanden grader, hvis det er muligt.

0:000:00