Debat

Dan Jørgensen: Danmark er klimaduks – men vi er langt fra i mål

Danmark blev under COP26 kåret som det land i verden, der gør mest for at bremse klimakrisen. Men selvom vi har førertrøjen, skal vi ikke hvile på laurbærrene. Vi skal blive endnu bedre, skriver Dan Jørgensen.

Danmark og resten af verden skal blive grønnere for at forhindre klimakatastrofen, skriver Dan Jørgensen.<br><br>
Danmark og resten af verden skal blive grønnere for at forhindre klimakatastrofen, skriver Dan Jørgensen.

Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix
Dan Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvert år udkommer Climate Change Performance Index (CCPI), der er lavet af af tænketanken NewClimate Institute, tyske GermanWatch og verdens største netværk af klima-NGO’er, Climate Action Network. Danmark topper i år listen, skarpt efterfulgt af vores nordiske naboer Norge, Sverige og Storbritannien.

Men selvom Danmark altså ligger forrest, er vi langt fra i mål.

Dan Jørgensen
Klima-, energi- og forsyningsminister

Hvad er det så, der gør Danmarks klimaindsats til verdens bedste? Spøger man medforfatter til årets rangering og medstifter af en af organisationerne bag, NewClimate Institute, dr. Niklas Höhne, så skyldes det især vores sats på vindenergi, som har hjulet os med at omstille væk fra kul og olie, således at strømmen i danske stikkontakter i dag er overvejende grøn. 

Dr. Höhne fremhæver også Danmarks ambitiøse klimalov samt vores initiativ til, sammen med Costa Rica, at starte verdens første alliance af regeringer, der vil udfase produktionen af olie og gas. En alliance der bygger på den historiske beslutning om at sætte en slutdato for olie- og gasproduktionen i Nordsøen, som blev indgået af et bredt flertal i Folketinget.

Dansk førerposition
Betydningen af den førte politik bliver da også tydelig, hvis man kigger på Danmarks placering de sidste ti år. Danmark lå først på listen fra 2012 til 2016, men fra 2017 til 2019 var vi ikke engang i top ti. Nu er vi altså bedst placerede land.

Jeg er naturligvis stolt af, at Danmark ligger forrest i det globale kapløb mod klimaneutralitet. Men først og fremmest er jeg glad for placeringen, fordi vi kan bruge den aktivt til at fortælle resten af verden om Danmarks grønne omstilling. Vi viser, hvordan man kan lave en ambitiøs klimaindsats, men samtidig sikre social retfærdighed, jobs og vækst.

Anerkendelse er et rygstød til det danske klimadiplomati, som vi bruger til at få flere lande til at hæve ambitionsniveauet.

Langt fra i mål
Men selvom Danmark altså ligger forrest, er vi langt fra i mål. Det illustreres fint i ranglisten, hvor de tre øverste podiepladser symbolsk er tomme, ligesom de har været det hvert eneste år indtil nu, fordi ingen lande endnu er nået over målstregen.

Der er altså ingen tid til at hvile på laurbærrene. Vi skal videre. Vi skal have mere vedvarende energi. Vi skal have en grøn skattereform og bane vejen for nye teknologier som CO2-fangst og grøn brint, for bare at nævne en håndfuld eksempler. Målet er intet mindre end at indtage den tomme førsteplads og samtidig skubbe resten af verden fremad, så ikke bare Danmark, men verden samlet set, kan nå i mål og forhindre klimakatastrofen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00