Debat

Dan Jørgensen: Den amerikanske klimapakke er historisk, men utilstrækkelig og sårbar

Vedtagelsen af præsident Bidens klimapakke er en milepæl og vil sætte skub i udviklingen af grønne  energiteknologier. Men der skal mere til, og så er den politisk skrøbelig over for et magtskifte i kongressen, skriver Klimaminister Dan Jørgensen (S).

Det politiske forløb omkring klimapakken er forstemmende. I USA stemte ikke så meget som én eneste republikaner i Senatet eller Repræsentanternes Hus for den. Derfor kan klimapakken løbe ind i problemer efter efterårets midtvejsvalg, skriver Dan Jørgensen. 
Det politiske forløb omkring klimapakken er forstemmende. I USA stemte ikke så meget som én eneste republikaner i Senatet eller Repræsentanternes Hus for den. Derfor kan klimapakken løbe ind i problemer efter efterårets midtvejsvalg, skriver Dan Jørgensen. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Dan Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bidens klimapakke har været længe undervejs og måtte endda lide den tort at blive blokeret af medlemmer fra hans eget parti. Men efter mere end halvandet år efter præsidentens indsættelse er den endelig vedtaget i begge kongressens kamre og underskrevet i Det Hvide Hus.

Klimapakken er Bidens absolut vigtigste redskab til at indfri USA’s klimamål, der sigter på at reducere udledningerne med 50 til 52 procent i 2030, sammenlignet med 2005.

Samtidig giver vedtagelsen af pakken et stærkt politisk mandat op til COP27, som afholdes i Egypten til november, der illustrer, at klodens store udledere viser handling. Modsat havde det været katastrofalt, hvis klimapakken var kuldsejlet, da det ville have spillet Bidens stærkeste klimapolitiske kort af hånden. Ikke mindst set i lyset af den amerikanske højesterets kendelse fra juni, som betyder at præsidenten ikke kan regulere, hvordan de enkelte delstater producerer deres strøm.

Som verdens næststørste udleder af drivhusgasser ville en nedstemning af klimapakken også vanskeliggøre forhandlingerne ved COP27. Særligt fordi det kunne give en række lande en mulighed for at afvise og øge klimaambitionerne med henvisning til USA’s manglende handling.

Vil øge modningen af grønne teknologier

Den store lovpakke indeholder en bred vifte af tiltag – også tiltag, der ikke handler om klimaet. Det gælder eksempelvis billigere sundhedsforsikringer og en højere beskatning af store amerikanske firmaer. Men kronen på værket er de 369 milliarder dollars, som investeres i den grønne omstilling af USA. Beløbet svarer til svimlende 2.694 milliarder danske kroner og er dermed mere end Danmarks samlede bruttonationalprodukt.

369 milliarder dollars investeres i den grønne omstilling af USA. Beløbet svarer til svimlende 2.694 milliarder danske kroner og er dermed mere end Danmarks samlede bruttonationalprodukt

Dan Jørgensen (S)
Klimaminister

Pengene skal gå til at sænke CO2-udledningene fra landbruget, energisektoren, boligsektoren og transportsektoren. Der investeres for eksempel i vedvarende energi, el-transmissionsledninger, opfangning og lagring af CO2 og i produktion af grønne brændstoffer.

Det er alle områder, hvor Danmark har gjort en indsats og har et forspring og derfor kan byde ind med erfaringer og løsninger, både fra myndigheder og erhvervsliv.

Det er meget positivt, at USA nu tager favntag med de sektorer, som er svære at omstille – særligt landbrug og transport – men det mest iøjnefaldende er, hvor meget klimapakken vil betyde for energisektoren. I dag får amerikanerne 39 procent af deres strøm fra vedvarende energi og atomkraft, men med klimaplanen vil det tal vil stige til 81 procent i 2030.

Klimapakken vil samtidig medvirke til at øge tempoet i modningen af de grønne teknologier, som hele verden har brug for. Vi ved af erfaring, at desto mere konkurrence der er på en energiteknologi, desto mere vil priserne falde.

Fra 2010-2021 faldt den gennemsnitlige globale pris på havvind med 60 procent, solenergi med 88 procent og landvind med 68 procent. Nu skal vi sikre, at grønt brint, grønt flybrændstof og fangst og lagring af CO2 følger samme udvikling.

Kan få problemer efter midtvejsvalg

På den positive baggrund kan det lyde mærkeligt, at jeg er alligevel er bekymret. Men det skyldes for det første, at på trods af pakkens svimlende størrelse, kræver det markant mere handling, hvis USA skal nå sit klimamål.

For det andet er det politiske forløb omkring klimapakken forstemmende. I Danmark stemte 98 procent af Folketingets partier for klimaloven, men i USA stemte ikke så meget som én eneste republikaner i Senatet eller Repræsentanternes Hus for den. Derfor kan klimapakken løbe ind i problemer efter efterårets midtvejsvalg. For det er kongressen, som vedtager det føderale statsbudget og dermed kan et republikansk flertal fjerne finansieringen til klimapakken.

Det kan lyde mærkeligt, at jeg er er bekymret. Men på trods af pakkens svimlende størrelse, kræver det markant mere handling, hvis USA skal nå sit klimamål

Dan Jørgensen (S)
Klimaminister

Jason Bordoff, der er dekan på Columbia Universitys Climate School har påpeget et tankevækkende paradoks om den grønne omstilling.

På den ene side er prisen på sol- og vindenergi faldet langt mere, end man kunne håbe på for et årti siden. Samtidig er de globale udledninger steget så meget, at man fortvivles og er bekymret for, om vi kan nå klimamålene.

Bordoffs paradoks ser jeg også afspejlet i den amerikanske klimapakke. På den ene side er det den største investering i USA's grønne omstilling. Selv den demokratiske senator Joe Manchin, som stolt fortalte mig om sin hjemstat West Virginias store kulproduktion, da jeg mødte ham på sit kontor sidste år, lykkedes det Biden at få til at stemme for en politik, der vil blive kulindustriens endeligt.

På den anden side er klimapakken ikke tilstrækkelig, hvis USA skal nå sit klimamål og samtidig er den politisk sårbar over for et magtskifte i kongressen.

Virkelighed skal overgå forventninger

Forstå mig ret: Der er også områder, hvor der er grund til optimisme. Eksempelvis satte Præsident Biden et mål om, at USA skal bygge 30 gigawatt inden udgangen af 2030. Danmark har en samarbejdsaftale med den amerikanske føderale regering og en række delstatsregeringer om havvind, hvor vi på baggrund af vores 30 års erfaring rådgiver amerikanerne om, hvordan de kan gøre målet til virkelighed.

Men nu er der noget, som tyder på, at den amerikanske udbygning kan nå endnu længere. Det amerikanske kreditrangeringsbureau Standard & Poor's peger på, at der allerede nu er planer om at bygge 30,7 gigawatt havvind i amerikanske farvande.

I USA er udgangspunktet ofte, at intet er umuligt. Siden grundlæggelsen i 1776 har landet gjort ting, som har ændret verden og åbnet nye muligheder for vores dagligdag. USA har eksempelvis udviklet polio-vaccinen, sendt en mand til månen, givet os Stevie Wonder, udviklet iPhonen og skabt internettet. Den britiske premierminister Winston Churchill tilskrives formuleringen om, at man ”altid kan regne med, at USA vil gøre det rigtige – når alle andre muligheder er udtømt”.

Det håber jeg også gælder i dag, men det kræver, at virkeligheden igen overgår vores forventninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

0:000:00