Danmark indgår strategisk klimasamarbejde med Indien

PARTNERSKAB: Et nyt samarbejde mellem Indien og Danmark skal hjælpe det store land med den grønne omstilling og dansk erhvervsliv med nye arbejdspladser. Aftalen gør det lettere at nå det danske klimamål, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Birk Sebastian Kotkas

Kina, Sydkorea, Japan, Mexico, Indonesien og nu også Indien.

Det var en stolt statsminister, der mandag præsenterede Danmarks sjette strategiske partnerskab, som hun netop havde underskrevet ved et virtuelt topmøde med Indiens premierminister Narendra Modi.

Aftalen har til formål at øge Danmarks samhandel med Indien - som i 2019 var Danmarks 21.- største eksportmarked – med fokus på grønne, danske løsninger.

”1,3 milliarder indere – som alle sammen gerne vil have adgang til vedvarende energi og rent drikkevand – kigger nu i Danmarks retning. Det er ganske, ganske enestående,” sagde statsminister Mette Frederiksen ved præsentationen. 

Lars Løkkes ønske
Det var Danmarks daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som i januar 2019 luftede idéen om at udvide listen med strategiske partnerskaber til verdens snart mest befolkningsrige nation, Indien - efter en årrække med begrænset diplomatisk samarbejde som følge af sagen om Niels Holck.

Da Mette Frederiksen overtog opgaven efter valget, blev ’grønt’ tilføjet foran ’strategisk partnerskab’ – som var navnet for de fem forgåender aftaler - for at signalere at de lagde vægt på klima og miljø.

Indien er i dag verdens tredjestørste udleder af CO2, men det hænger i høj grad sammen med hvor folkerigt det er. For selvom Indiens udledning i de seneste år har været stigende, udledte den gennemsnitlige dansker i 2014 mere end 13 gange flere drivhusgasser end den gennemsnitlige inder målt på det reelle forbrug.

Virksomheder afgørende
Ønsket i samarbejdsaftalen er, at danske virksomheder kan tilbyde smarte, bæredygtige løsninger til indiske forbrugere og virksomheder - så deres klimabelastning per indbygger ikke kommer til at stige til samme niveau som i de vestlige lande - i takt med at levestandarden stiger.

”Klimaet er jo ligeglad med hvor man reducerer. Klimaet og jordkloden er optaget af, at vi reducerer,” sagde Statsministeren. 

0:000:00