Debat

Dansk Byggeri: Lad os tage vores egen medicin

DEBAT: Energieffektiviseringer og energibesparelser skal fylde mere og have en reel strategisk placering i den hjemlige energipolitik, skriver Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, og opfordrer energiministeren til at tage initiativ til en energirenoveringsstrategi.

Foto: Dansk Byggeri
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael H. Nielsen
Direktør i Dansk Byggeri

Energistyrelsen har regnet den ud – i hvert fald hvordan vi med et nyt kalkulationsværktøj kan styrke afsætning af energieffektive løsninger uden for Danmark. For med en håndsrækning til danske eksportvirksomheder har styrelsen fremlagt et så godt initiativ, at man kunne håbe på, at det også vil blive bragt i spil på hjemmemarkedet.

Det er den såkaldte LCoE Calculator (ja, det hedder den …), der er en regnemodel, som kan benyttes af såvel eksportvirksomhederne som udenlandske myndigheder. En regnemodel, hvor man kan sammenligne omkostningerne ved at nedbringe energiforbruget med omkostninger ved at udvide energiforsyningen med vedvarende energi.

Det har selvfølgelig også fået berettigede rosende ord med på vejen af såvel ministeren som formanden for Energikommissionen, Niels B. Christiansen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Men i forhold til den hjemlige energipolitik savner jeg nu lidt mere af tænkningen bag LCoE Calculator. Vi bør selvfølgelig også i den danske energipolitik se på betydningen af energieffektivisering og energibesparelser - og give disse områder en mere fremtrædende rolle i forhold til det omfattende fokus, som vi har på udbygning med vedvarende energi.

Lidt ansporende kan man vel spørge om det nye beregningsværktøj reelt har været afprøvet i den aktuelle politiske proces? Eller om regnemodellen har været afprøvet i forhold til at fastlægge det samfundsøkonomisk fornuftige niveau mellem udbygning med vedvarende energi og energibesparelser?

Hvis vi tager vores egen medicin i forhold til udformning af den danske energipolitik, så er jeg overbevist om, at vores afsætningsmuligheder uden for Danmark bliver markant forstærket.

Af Michael H. Nielsen, Direktør i Dansk Byggeri

Opfordrer til energieffektiviseringer

I byggeriet har vi sammen med Aalborg Universitet fremlagt beregninger, der viser, at der er et samfundsøkonomisk rentabelt potentiale ved at spare 40 procent af varmeforbruget i den bestående bygningsmasse.

Det kunne på den baggrund være oplagt nyttigt, at vi tog vores egen medicin og anvendte LCoE Calculator og fik dette verificeret. På samme måde er der ikke noget, der virker mere overbevisende i en international salgsproces end eksemplets magt.

Jeg kan derfor kun opfordre til, at energieffektiviseringer og energibesparelser får en langt mere fremtrædende rolle og reel strategisk placering i den hjemlige energipolitik.

Det kunne eksempelvis ske via arbejdet i Energikommissionen, men også hvis energiministeren vil tage initiativ til en energirenoveringsstrategi, hvor nogle af de mange initiativer til energieffektivisering, som byggeerhvervet allerede har udarbejdet, bliver sat aktivt i spil.

Hvis vi tager vores egen medicin i forhold til udformning af den danske energipolitik, så er jeg overbevist om, at vores afsætningsmuligheder uden for Danmark bliver markant forstærket.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael H. Nielsen

Seniorrådgiver, Concito
landsskabsarkitekt (Københavns Uni. 1983), master i offentlig administration (CBS 2000)

0:000:00