Debat

Dansk Fjernvarme: Lad os sende fossilerne på kirkegården

DEBAT: Det er nu, vi har chancen for at sende en stor del af de fossile brændsler i varmesektoren på kirkegården - hvis vi da ikke snubler i skatter og afgifter først, skriver Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.

"Mange af de
fossilbaserede kedler blev installeret i slutningen af 70’erne og i starten af
80’erne og står derfor overfor en udskiftning. Det er med
andre ord nu, vi har chancen for at sende de fossile brændsler i varmesektoren
på kirkegården," skriver Kim Mortensen.
"Mange af de fossilbaserede kedler blev installeret i slutningen af 70’erne og i starten af 80’erne og står derfor overfor en udskiftning. Det er med andre ord nu, vi har chancen for at sende de fossile brændsler i varmesektoren på kirkegården," skriver Kim Mortensen.Foto: Dansk Fjernvarme
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Mortensen
Direktør i Dansk Fjernvarme 

Der er et udbredt politisk ønske om grøn omstilling i den danske energisektor. Det er derfor oplagt at skifte fossilbaserede kedler på de danske fjernvarmeværker ud med mere miljøvenlig teknologi. 

Det kan i øjeblikket ikke betale sig
Cirka en tredjedel af kedlerne nærmer sig en levetid på 35 år, hvilket gør en omstilling til grøn teknologi yderligere aktuel. Men som afgifter og tariffer er skruet sammen nu, kan det ikke betale sig rent selskabsøkonomisk at sende fossilerne på kirkegården. 

I dag er produktionen på mange værker baseret på naturgaskedler eventuelt i kombination med naturgasbaseret kraftvarme og suppleret af oliebaseret spidslastproduktion. Det er disse anlæg som må forventes at skulle omstilles eller erstattes af andre teknologier, som er baseret på el, der med den stigende andel af vindmøllestrøm er et miljøvenligt alternativ.

Selskabsøkonomien hænger ganske enkelt ikke sammen med det, der samfundsøkonomisk giver bedst mening.

Kim Mortensen
Direktør i Dansk Fjernvarme

Men hvor meget de enkelte fjernvarmeselskaber end ønsker at omlægge deres anlæg til miljøvenlig produktion, så er og bliver prisen afgørende.

Skatte- og afgiftstrukturen holder os tilbage
Tænketanken Grøn Energi har lavet en analyse af, hvilken betydning de lave brændselspriser, vi oplever i øjeblikket, har for konkurrenceforholdet mellem de fossilbaserede teknologier og de elbaserede teknologier. En analyse af konkurrencedygtigheden mellem en gasoliekedel og en elkedel, der begge fungerer som spidslastenheder og mellem naturgaskedler og varmepumpe, der fungerer som grundlastenheder. 

Analysen viser, at den skatte- og afgiftsstruktur, vi har på varmeproduktionen, ikke motiverer de enkelte selskaber til at investere i miljøvenlig teknologi. Tværtimod.

Ydermere viser analysen, at når prisen på olie og gas er så lav, som den er i øjeblikket, da er den marginale besparelse ved at installere elbaserede enheder ikke nok til at betale for investeringen. Der er ikke økonomi for det enkelte selskab i at installere et miljøvenligt alternativt. 

Det er nu en udskiftning giver mening
Det er ikke det samme som at sige, at det samlet ikke er fornuftigt samfundsmæssigt. Men for de enkelte selskaber er det ikke muligt at vælge andet end den billigste løsning for dem og de, der skal betale for investeringen, nemlig kunderne. Selskabsøkonomien hænger ganske enkelt ikke sammen med det, der samfundsøkonomisk giver bedst mening. 

Det er meget svært at gøre noget ved brændselspriserne. De handles på verdensmarkedet i fri konkurrence. Hvad vi til gengæld kan gøre noget ved, er indretningen af vores skatte og afgiftssystem, der i øjeblikket gør det modsatte af at motivere til en grøn omstilling af vores energisystem.

Derfor venter vi alle på den tilskuds- og afgiftsanalyse, som regeringen har sagt, de nu vil fremlægge i første halvdel af 2016. Når vi ikke kan vente meget længere, så skyldes det netop, mange af de fossilbaserede kedler blev installeret i slutningen af 70’erne og i starten af 80’erne og står derfor overfor en udskiftning.

Det er med andre ord nu, vi har chancen for at sende de fossile brændsler i varmesektoren på kirkegården.

Dokumentation

Altinget: energi og klima og Altinget: forsyning sætter den næste måned fokus på de lave oliepriser og har samlet et panel af debattører, som vil diskutere mulige konsekvenser for grøn omstilling og dansk økonomi.

Husk, at du som læser altid er velkommen til selv at deltage i debatten, enten ved at benytte kommentarfeltet i bunden af indlæggene, eller ved at sende et indlæg til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00