Dansk Industri: Regeringen skal kæmpe for mere grøn energi i EU

EU: Billigere priser giver plads til højere ambitioner, mener DI, som vil have regeringen ind i kampen for at hæve EU's mål for vedvarende energi fra 27 til mindst 30 procent i 2030. Meldingen gør indtryk, men vi har endnu ikke lagt os fast, svarer energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Regeringen bør følge i EU-Kommissionens fodspor og kræve målet for vedvarende energi i EU sat op, når EU's energiministre mødes senere i december.

Det mener DI, der ser de faldende priser på vedvarende energi som en mulighed for at få skruet op for ambitionerne.

Konkret foreslår EU-Kommissionen, at det nuværende mål om 27 procent vedvarende energi i 2030 skal hæves til 30 procent. Og det støtter den danske industri.

”Bag EU-Kommissionens udmelding ligger nye opdaterede analyser. Og budskabet er nu, at vi kan nå mere grøn omstilling for de samme penge. Den udvikling kan vi også genkende – blandt andet fra udbudende på havvindmøller – og derfor bakker vi også op om at hæve målet til mindst 30 procent,” siger branchedirektør i DI Energi, Troels Ranis.

Dansk kernemarked
Ifølge DI vil det være i dansk interesse at få hævet målet. For det vil ganske enkelt give flere investeringer i vedvarende energi på tværs af Europa.

”Det er den danske energibranches kernemarked. I særdeleshed Tyskland, men også Holland og Storbritannien, er markeder, vi sælger rigtig meget energiteknologi til,” siger Troels Ranis og supplerer, at der sidste år blev solgt for omkring 33 milliarder kroner grøn energiteknologi til det europæiske marked.

Opfordring: Hæv ambitionerne
Derfor er opfordringen forud for energirådsmødet i december fra DI til den danske energiminister også klar:

”Hvis ministeren ikke er klar over det, så er budskabet herfra: Gå efter højere ambitioner. Den grønne energi bliver billigere og billigere, og dermed er der også plads til at styrke indsatsen og sætte et højere ambitionsniveau,” siger Troels Ranis.

Selvom Europa-Parlamentet og Dansk Energi ønsker endnu højere mål for vedvarende energi, så mener DI, at EU-Kommissionens forslag om 30 procent er passende for nærværende.

”Det er klart, at der i Europa nu vil være en drøftelser af, hvor højt målet skal være. Men det som også er vigtigt for den endelige fastlæggelse er, at omstillingen sker omkostningseffektivt. Så selerne fortsat kan bære bukserne. Og selvom vi i Danmark selv har et endnu højere mål for vedvarende energi, så har vi en interesse i, at den samlede omstilling på tværs af EU sker omkostningseffektivt,” siger Troels Ranis, som ikke afviser, at det kan komme på tale at hæve målet endnu engang inden 2030.

”Det, vi er vidner til, er, at det kan være fornuftigt at vurdere indsatsen undervejs, og se, om man kan nå mere inden for en økonomisk ramme. Hvis teknologiomkostningerne bliver ved med at falde i fremtiden, så kan det godt være, at det skaber rum for mere. Det er det billede, vi ser lige nu. Og sker det, vil vi være klar til at tage diskussionen igen,” siger Troels Ranis.

Lilleholt forventer, at udvikling fortsætter
Den danske regering har endnu ikke en holdning til, om målet skal stige, men energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) kalder meldingen fra DI for ”interessant.”

”Det gør indtryk, når en organisation som DI melder sådan. Og det vil indgå i vores videre overvejelser op til rådsmødet,” siger Lars Chr. Lilleholt og tilføjer:

”Man kan se, at priserne overordnet er faldet på vedvarende energi. Det overgår mange af selv de optimistiske forudsigelser. Den udvikling tror jeg vi vil se fortsætte i de kommende år. Og det er klart, at det trækker i én retning, når vi skal drøfte målet for vedvarende energi i EU i 2030.”

Dansk holdning ikke klar
Alligevel vil ministeren ikke melde et dansk ønske ud, før rådsmødet den 18. december er tættere på, og det har været analyseret og diskuteret internt i regeringen.

”Vi kigger på det her, og synes det er godt, at der er store ambitioner på området. Også fra europarlamentarikere og Dansk Energi. Men regeringen har først en holdning klar, når vi kommer tættere på rådsmødet den 18. december,” siger Lars Chr. Lilleholt.

18. december mødes EU's energiministre, mens hele Europa-Parlamentet vil stemme om målet for vedvarende energi til januar. Efterfølgende begynder forhandlingerne mellem EU's institutioner.

Forrige artikel Ny ministermåling: Lilleholt får bundplacering Ny ministermåling: Lilleholt får bundplacering Næste artikel Energinets direktør træder tilbage Energinets direktør træder tilbage
Forskningsminister: ”Nu binder vi os til den grønne mast”

Forskningsminister: ”Nu binder vi os til den grønne mast”

INTERVIEW: Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har talt for at få mere politisk kontrol med fordelingen af forskningsmidlerne. Den skal skubbes i en grøn retning, mener hun og regeringen. Nu siger hun, at hun også vil følge mere med i, om pengene så kommer ud og gøre gavn for den grønne omstilling. Hvis ikke, skal der sadles om fra politisk side.