Dansk-kinesisk samarbejde om energiteknologi

ENERGI: Det Strategiske Forskningsråd har bevilget 15 millioner kroner til samarbejde mellem Kina og Danmark om forskning i bæredygtig energiteknologi.
Et af de forskningsprojekter, der er blevet tildelt en del af bevillingen fra Det Strategiske Forskningsråd er et projekt, der har til formål at  udvikle simulations-værktøjer, som kan effektivisere bestræbelserne på at give vindenergi en større rolle i forsyningsnettet.
Et af de forskningsprojekter, der er blevet tildelt en del af bevillingen fra Det Strategiske Forskningsråd er et projekt, der har til formål at udvikle simulations-værktøjer, som kan effektivisere bestræbelserne på at give vindenergi en større rolle i forsyningsnettet.Foto: Colourbox
Et nyt tæt samarbejde mellem danske og kinesiske forskere har til formål at forbedre avanceret dansk energiteknologi til byggebranchen og vindmølleindustrien. Det Strategiske Forskningsråd giver millionstøtte til en række dansk-kinesiske forskningsprojekter, og forventer, at det kan bane vej for øget eksport fra Danmark til Kina.

Det meddeler hjemmesiden for AAU - København, der er Aalborg Universitets afdeling i København.

Bevillingerne på i alt 15 millioner kroner til samarbejdet mellem danske og kinesiske videnskabsfolk kommer fra en særlig pulje, som Det Strategiske Forskningsråd under Videnskabsministeriet har øremærket til forskning i bæredygtig og vedvarende energi.

Pengene fordeles mellem tre forskellige projekter, der er tilknyttet henholdsvis Aalborg Universitet (AAU) og Danmarks Teknologiske Universitet (DTU).

Optimeret energiteknologi
Bevillingerne til de tre projekter er første led i en satsning, som over en treårig periode sammenlagt vil kanalisere 100 millioner kroner ind i fælles dansk-kinesiske forskningsaktiviteter om bæredygtig energi og miljø. Forhåbningen er, at det forestående samarbejde både kan gavne dansk energiteknologisk forskning og industri.

Professor Per Heiselberg fra Institut for Byggeri og Anlæg på Aalborg Universitet får ansvaret for et af samarbejdsprojekterne. Det vil omhandle aktive bygningskonstruktioner, hvor energisystemet er integreret i de bærende betonelementer, og derved på bæredygtig vis kan sørge for optimal komfort indendørs. De kinesiske partnere i projektet er Tsinghua University og Tianjin University.

Per Heiselberg håber og tror på, at den hjemlige ekspertise på området nu vil blive koblet med kinesiske forhold og behov:

"I Danmark har vi tradition for at lave byggerier med lavt energiforbrug. Noget af den viden og erfaring kan vi overføre til kinesiske forhold og måske også til det kinesiske marked. Men vi får nogle udfordringer, fordi klimaet i dele af Kina er meget anderledes," fortæller Per Heiselberg til AAU.

Et bredt samarbejde
En anden Aalborg-professor, Zhe Chen, fra Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet skal stå i spidsen for udviklingen af simulations-værktøjer, som kan effektivisere bestræbelserne på at give vindenergi en større rolle i forsyningsnettet.

I dette projekt er én af de kinesiske samarbejdspartnere Beijing Jiaotong University, og desuden er DTU og Risø-DTU også med som danske partnere.

0:000:00