Dansk Metal: Danske EU-politikere skal udnytte nyt grønt momentum

DEBAT: Den nye EU-Kommissionsformand, Ursula von der Leyen, har meldt høje klimaambitioner ud. Derfor er det godt, at vi har mange danske EU-politikere i de grønne udvalg i Parlamentet, som kan rykke på den grønne dagsorden, skriver Johan Moesgaard fra Dansk Metal.

Af Johan Moesgaard
EU-chef i Dansk Metal

I Danmark begynder danskerne så småt at vende hjem fra sommerferie. Uanset om den har stået på charterferie i Europa eller sommerferie rundt omkring i det smukke danske sommerland, har temperaturerne været rekordhøje.

I Bruxelles ligger sommerferien typisk lidt senere end i Danmark. Her er EU-politikerne først i disse uger godt i gang med at gemme arbejdstasken væk og i stedet pakke feriekufferten, så den er klar til en velfortjent ferie i august.

Når EU-politikerne vender tilbage efter sommerferien, er der en ting, der må siges at stå over det meste. Der er næppe nogen tvivl om, at klima bliver ét af de helt store politiske sværdslag. 

Kommissionens nye formand, Ursula von der Leyen, har skruet op for ambitionerne på klimaområdet. Hendes ambition er at reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 55 procent. EU's målsætning har hidtil været en reduktion på 40 procent. Samtidig ønsker Ursula von der Leyen et klimaneutralt Europa i 2050.

Det er med andre ord en opprioritering af kampen mod klimaforandringerne. Her er der gode chancer for at samle Europa-Parlamentet om ambitiøse mål. For både den socialdemokratiske gruppe, de liberale og de grønne ønsker ambitiøse mål på klimaområdet. Om medlemsstaterne så kan blive enige, er lidt mere tvivlsomt.

Grøn deal gavner dansk industri
En ny grøn deal kan faktisk blive en fordel for Danmark. For når det kommer til den grønne dagsorden, har vi en styrkeposition i industrien i Danmark. Tal fra Concito viser for eksempel, at der er mere end 75.000 danske arbejdspladser i den grønne sektor rundt omkring i Danmark, og knap halvdelen af arbejdspladserne er i industrien.

Ligesom mange af industriens ansatte arbejder på virksomheder, som er i den grønne førertrøje – for eksempel Vestas, Grundfos, Danfoss og Kamstrup. Der er derfor gode perspektiver i at hæve klimamålsætningerne i EU, så Europa både løfter et større ansvar for at bekæmpe klimaforandringerne og samtidig styrker danske arbejdspladser i den grønne industri.  

Her har hovedparten af de danske EU-politikere sat sig som faste medlemmer eller substitutter i udvalg, hvor der er rig mulighed for både at gøre en indsats for klimaet og for danske arbejdspladser. Det gælder for eksempel Niels Fuglsang (S), Pernille Weiss (K) og Morten Helveg (R) i Udvalget for Industri, Forskning og Energi, mens Christel Schaldemose (S), Margrete Auken (SF) og Nikolaj Villumsen (EL) sidder i Miljøudvalget. Derudover sidder Kira Marie Peter-Hansen og Asger Christensen i Landbrugsudvalget. Det blot for at nævne nogle eksempler.

Der skal lægges arm med Polen
De danske EU-politikere sidder med andre ord godt med om bordet i de grønne udvalg og har alle muligheder for at bygge bro mellem klima og arbejdspladser. Her skal der naturligvis lægges arm med nogle af de kræfter, som kæmper imod ambitiøse klimamål. Før sommer blokerede Polen, Ungarn, Tjekkiet og Estland i Ministerrådet for, at EU skal være klimaneutral i 2050. Også i Europa-Parlamentet må der derfor forventes modstand fra nogle af disse landes EU-politikere.

Når EU-politikerne vender tilbage til Bruxelles senere på måneden, viser termometret næppe igen 41 grader, som det har gjort denne sommer. Det er dog i den grad stadig aktuelt for EU-politikerne at finde det rigtige værktøj frem fra værktøjskassen, som kan give plus på den grønne bundlinje og samtidig sikre flere arbejdspladser i industrien.

Forrige artikel Jeppe Kofod: Hvis klimakampen skal rykke, skal resten af EU med Jeppe Kofod: Hvis klimakampen skal rykke, skal resten af EU med Næste artikel Greenpeace: Danske fødevarekæder skaber klimasammenbrud Greenpeace: Danske fødevarekæder skaber klimasammenbrud