Dansk Metal: Skab et klimaparlament til gavn for danske arbejdspladser

DEBAT: Det er lovende, at de grønne udvalg i Europa-Parlamentet er vokset i popularitet, for det kan sikre flere danske arbejdspladser i industrien, mener Dansk Metal.

Af Johan Moesgaard
EU-chef, Dansk Metal

Lige for tiden venter alle vi EU-interesserede i spænding på, at Ursula von der Leyen får sat sit endelige hold af kommissærer. 

Mens vi venter på, at holdet af kommissærer får grønt lys, har Europa-Parlamentet over sommeren sammensat sig selv. For få måneder siden beskrev Altinget, hvilke udvalg de danske EU-politikere har valgt at sætte sig i. 

Men det er faktisk også interessant at se på det samlede billede i Bruxelles. For kan vi ud fra udvalgene sige noget om de temaer og sværdslag, der vil komme de næste par år i Bruxelles?

Her er det interessant at se på, hvilke udvalg EU-politikerne vælger at sætte sig i. Det kan nemlig give os et fingerpeg om, hvilke politiske temaer politikerne og de politiske grupper finder særligt vigtige. 

Mest interessant er det at zoome ind på de to måske mest centrale udvalg for den grønne omstilling, nemlig miljøudvalget og udvalget for industri, forskning og energi. 

Grønne udvalg mere populære
Disse to udvalg er nemlig nu også de to allermest populære udvalg for EU-politikerne med henholdsvis 76 og 72 medlemmer. 

Det viser en optælling fra analysefirmaet Votewatch. Tidligere har for eksempel udenrigsudvalget været det klart mest populære udvalg blandt EU-politikerne. 

Men nu har de grønne udvalg altså givet udenrigspolitikken baghjul i Bruxelles.

Regner man videre på tallene fra Votewatch, kan man se, at miljøudvalget og industriudvalget også er to af de udvalg, der i absolutte tal er steget mest. 

Henholdsvis 12 og 17 ekstra EU-politikere sidder nu i disse udvalg, hvis man sammenligner med sammensætningen i 2009.

Alene for industriudvalget svarer det til, at antallet af medlemmer er øget med knap en tredjedel.

Fingerpej om den politiske ønskeseddel
Nu kan man selvfølgelig ikke helt ukritisk lave bombastiske konklusioner alene ud fra sammensætningen af udvalgene. 

I sidste ende skal sammensætningen jo afgøres af topfolkene på tværs af de politiske grupper. Men noget kunne altså tyde på, at spørgsmål om klima og miljø bliver vigtigere og vigtigere for EU-politikerne, som tiden går. 

Det giver et godt fingerpeg om den politiske ønskeseddel for EU-politikerne, da de typisk kun sidder som faste medlemmer i ganske få udvalg.

Det fortæller os selvfølgelig ikke om retningen på klimapolitikken. Blot at klima og miljø ser ud til at blive stadigt vigtigere. Men det er godt nyt for Danmark, hvis klimapolitikken bliver central i Europa-Parlamentet. For en fornuftig, grøn politik i EU kan ikke bare gavne klimaet. 

Bonus for danske arbejdspladser
Det kan også sikre danske arbejdspladser. Tag for eksempel Concitos rapport, som viser, at mere end 75.000 danskere arbejder i den grønne sektor. Hver anden af disse arbejdspladser ligger faktisk i industrien.

En grøn politik i EU kan derfor som en ekstra bonus sikre nye danske arbejdspladser i industrien – uanset om det gælder eksport af pumper fra Grundfos, vindmøller fra Vestas eller termostater fra Danfoss.

Der er derfor god grund til at håbe, at EU-politikernes klare prioritering af grønne udvalg kan skubbe på for en grøn politik i EU, der også ender med at skabe grønne industriarbejdspladser i Danmark.

Forrige artikel Vismand: Danmark skal passe på med at flytte klimaudledning til andre lande Vismand: Danmark skal passe på med at flytte klimaudledning til andre lande Næste artikel Klima-ungedelegater: Giv klimaet jeres penge – ikke jeres flotte ord Klima-ungedelegater: Giv klimaet jeres penge – ikke jeres flotte ord