Det skriver de internationale medier om COP21

OVERBLIK: Det lykkedes lørdag forhandlerne til COP21 i Paris at blive enige om et udkast til en klimaaftale, der skal videreforhandles i ugens løb. Det er et skridt fremad, men der er stadig lang vej endnu for at nå en aftale, lyder det blandt andet i britiske og kinesiske medier.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, taler til COP21 i Paris. 
FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, taler til COP21 i Paris. Foto: Philippe Wojazer/Scanpix
Katrine Falk LønstrupFranka Lykke Vedel Kessing

“Det er et resultat opnået af alle involverede parter efter en langvarig indsats, og det lægger et solidt fundament for fremtidigt arbejde. Det fortjener at blive fejret.”

Sådan lød det søndag fra Kinas hovedforhandler ved COP21, Su Wei, ifølge den kinesiske avis Global Times.

Reaktionen kom, efter det lørdag lykkedes forhandlerne til klimatopmødet i Paris at nå frem til et udkast til en klimaaftale, der skal videreforhandles i ugens løb.

Fakta
Klimatopmødet i Paris

COP21 afholdes 30. november til 11. december i Paris i Frankrig. Processen frem mod Paris-topmødet har været en skitse til en kommende aftale. Det er politikernes håb, at topmødet kan ende med en ny global klimaaftale, som skal gælde fra 2020.

Overordnet er der to spor for klimaaftalen, der skal indgås i Paris:

– Et er penge til verdens fattigste lande, der rammes af klimaforandringerne. Her skal man finde ud af, hvordan man finansierer Den Grønne Fond, der skal have 100 milliarder dollars per år fra 2020.
– Det andet spor går på CO2-reduktioner efter 2020, så der er en chance for at bremse verdens temperaturstigning. Her har EU allerede vedtaget, at udledningen i 2030 skal være 40 procent lavere end i 1990. USA har meddelt, at dets udslip i 2025 skal være 26-28 procent lavere end i 2005. Kina har sagt, at landets udslip skal toppe senest i 2030. De tre står til sammen for omkring halvdelen af verdens CO2-udledning.

Udkastet faldt på plads efter knap en uges forhandlinger, efter klimatopmødet begyndte mandag i sidste uge. Og det er sket på rekordtid og leder til håb om, at denne uges forhandlinger mellem de forskellige landes ministre kan få en klimaaftale i hus på trods af mange uenigheder, lyder det samtidig i britiske The Guardian.

Stadig store uenigheder
Ifølge amerikanske CNN behandler udkastet blandt andet skovrydning og fattigdom. Derudover fokuseres der i udkastet også på, hvad der kan gøres for at reducere udledningen af CO2 inden 2050, og hvordan såkaldte udviklingslande kan hjælpes på vej.

Der er dog udsigt til langvarige forhandlinger i ugens løb, da der stadig er store uenigheder landene imellem. Der er blandt andet endnu ikke enighed om et fælles mål for at reducere CO2-udledningen. 

Mange lande ser ifølge The Independent gerne en reduktion, der vil medføre, at gennemsnitstemperaturen ikke stiger mere end 1,5 grader celsius over førindustrielle temperaturer, men det er blandt andet Indien og Saudi Arabien imod at tilslutte sig på grund af deres kulforbrug og olieproduktion. Derudover vil lande som Kina og USA kun tilslutte sig et mål på 2,0 grader celsius.

Opsplitning mellem rige og fattige
Det franske medie France24 lægger vægt på, at det på trods af modstridende forslag på flere områder lader til at blive det mest komplekse og forpligtende forsøg på at lave en aftale nogensinde. Samtidig er flere eksperter overviste om, at de kan undgå at gentage fiaskoen fra København i 2009, hvor forhandlingerne brød sammen på grund af konflikter og splittelse mellem verdens rige og fattige lande.

Men på trods af gode intentioner pointerer også France24, at der stadig ikke er enighed om flere grundlæggende problemstillinger: hvor hurtigt og langt skal man gå for at skære ned på udledningen af drivhusgas, hvilke lande skal bære det tungeste læs og endelig det mest kritiske - hvem skal betale? 

På disse spørgsmål er der ifølge det franske medie igen risiko for en opsplitning mellem de rige og fattigere lande, blandt andet fordi udviklingslandene kræver finansiel støtte fra de rigere lande til at tilpasse sig klimaforandringerne og på grund af uenigheden omkring målet for fremtidens temperaturstigninger.

Viljen er der - men stadig lang vej
Samme billede tegner sig i den indiske avis The Indian Express, der også skriver, at der endnu er en række store politiske uoverensstemmelser, der ikke er blevet løst i den foreløbige aftale.

Aftalen er et udtryk for en vilje til at nå til enighed, men der er lang vej endnu. Sydafrikas forhandler Nozipho Mxakato-Diseko, der taler på vegne af mere end 130 udviklingslande, siger til The Indian Express:

"Vi havde håbet, at vi ville være kommet længere med arbejdet. Og vi appellerer til, at vores partnere vil lytte til vores behov, når vi skal finde de rigtige løsninger."

Klimatopmødet i Paris skal efter planen slutte på fredag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00