Direktør i grøn paraplyorganisation: De nordiske lande er for generte i EU-klimadebatten

INTERVIEW: Danmark larmer for lidt i Den Europæiske Union. Sådan lyder det fra den grønne direktør Wendel Trio, der ville ønske, at de nordiske lande tog ved lære af Polens debatstrategi i EU-regi.  

Sveriges
statsminister, Stefan Löfven, sammen med Danmark statsminister, Mette Fredriksen.
Sveriges statsminister, Stefan Löfven, sammen med Danmark statsminister, Mette Fredriksen.Foto: Jessica Gow/TT/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Igennem de seneste år er der sket meget i klimadebatten. Både hos borgerne i form af kødfri dage og store klimademonstrationer. Men også hos Folketingets partier, der alle uanset politisk ståsted har udarbejdet en klimapolitik.

For debatten handler ikke længere om, hvorvidt man tror på klimaforandringerne, men mere om, hvad der skal gøres ved dem.  

Også Wendel Trio, der er direktør for den grønne paraplyorganisation Climate Action Network Europe, og som har over 30 års erfaring med arbejde i ngo'er, kan mærke, at der er sket noget. At debatten har rykket sig.

I starten først som bølger, blandt andet ved FN’s klimatopmøde i København i 2009 og Barack Obamas genvalg i 2012.

Fakta
Blå bog:
Wendel Trio, har en master i samfundsvidenskab fra Catholic University of Leuven.

Direktør for Climate Action Network Europe siden 2011

Tidligere:
Politisk direktør i Oxfam, Belgien
Kampagne direktør for Greenpeace Belgien
Direktør for politik- og businessafdelingen i Greenpeace International.  

Kilde: http://www.caneurope.org/

Men ifølge Wendel Trio var det, der for alvor fik klima til at blive et konstant emne i den politiske debat, klimatopmødet i Paris i 2015.

Det var også her, at Parisaftalen blev vedtaget, noget, Wendel Trio omtaler både som en milepæl og som en guide, ikke alene for Europa, men for hele verden.   

Hvis EU ikke er ambitiøs, er ingen ambitiøse.

Wendel Trio
Direktør for den grønne paraplyorganisation Climate Action Network Europe

Et grønt parlament uden handling
Men selvom den grønne direktør sagtens kan mærke, at interessen for klimaet både er blevet stor og konstant, mangler han stadig at se handling bag alle de grønne fraser.

”Mange EU-politikere har store ambitioner, og det er godt. Det er første skridt. Men vi mangler stadig at se de ambitioner blive ført ud i livet,” siger Wendel Trio og tilføjer:

”Den største ændring, vi har set det sidste år, er, at mediedækningen er blevet meget større. Og så er det selvfølgelig blevet nemmere for os at tale om klimaforandringerne. Det nye Europa-Parlament er desuden meget grønnere end det forrige.”

0:000:00