DN skærper holdning til biogas

BIOGAS: Biogas skal ikke være motor for at fastholde stor dansk svineproduktion, mener Danmarks Naturfredningsforening (DN). Et stop for etårige energiafgrøder er også på ønskelisten.
Hjalte T. H. Kragesteen

Biogas skal være en del af et fremtidigt energisystem, men der er faldgrupper, der skal undgås. Det mener Danmark Naturfredningsforening, der i næste uge vedtager skærpet biogaspolitik.

"Vi opstiller en række vilkår, der skal være til stede, før vi synes, at man bør satse på biogas," siger Janne Wichard Henriksen, der er klima-, energi- og transportmedarbejder i DN.

Organisationen har længe været begejstret for biogassens muligheder og skrev blandt andet i organisationens energistrategi "Fremtidens energiforsyning i Danmark"  fra 2010, at "biogas er et supplement til fremtidens energiforsyning", og at "biogas stammer i vid udstrækning fra husdyr."

Det er sidstnævnte, som DN nu vil gøre op med. Af udkastet til vedtagelse af organisationens nye biogaspolitik fremgår det blandt andet, at "DN arbejder for, at en øget produktion af biogas sker i takt med reduktion af svineproduktionen til det halve."

Fakta

Det står i udkast til ny DN-politik:

"Sekretariatet indstiller, at FU vedtager DN's skærpede politik for biogas såle-des:

DN mener, at sol, vind og geotermi skal være hovedkilderne i fremtidens energi-forsyning. Biogas skal være et supplement i energiforsyningen, produceret i fleksible anlæg på basis af affald, biomasse og husdyrgødning. Fremtidens ener-giforsyning skal ikke bindes til produktion af gylle.

DN arbejder for, at en øget produktion af biogas sker i takt med reduktion af svineproduktionen til det halve og på betingelse af, at aktørerne, herunder sær-ligt staten, vil:

  • Sikre at biogasanlæggene bliver fleksible, således at anlægget kan håndtere forskellige råvarer.
  • Udarbejde en national plan for udbygning med biogas, der sikrer en spredning af anlæggene udover Danmark, og så man samtidig undgår en overkapacitet i visse egne af landet. 
  • Pålægge visse typer husdyrproducenter en leveringspligt, hvis de er beliggende i nærheden af et biogasanlæg 
  • Sikre at fiberfraktionen føres tilbage til jorden, den må ikke brændes.
  • Sikre, gennem afgiftssystemet, at der ikke dyrkes et-årige energi-afgrøder til biogasproduktion
  • Sikre, at energiafgrøder bliver dyrket i overensstemmelse med DN's energiforsyningspolitik specielt vilkår for biomasse fra land-brug"

Kilde: dn.dk

Energiforhandlinger på Christiansborg
Ændringen kommer midt i Folketingets energiforhandlinger, hvor både regeringen og oppositionen taler varmt for at hæve afregningsprisen for biogas markant. En god idé, mener DN, der dog appellerer til, at politikerne skaber god mulighed for biogas baseret på andet end gylle.

"Vi vil have sikret, at biogasanlæggene bliver fleksible, så vi kommer væk fra idéen om, at der er lighedstegn mellem biogas og gylle," siger Janne Wichard Henriksen, der peger på, at politikerne bør sørge for, at tilskudsordninger til biogas ikke favoriserer gylle frem for andet.

"Biogas handler også om slam, organisk affald og overskudsbiomasse. Det er der også bedre økonomi og energi i, end der er i gyllen," siger hun.

Nej til etårige energiafgrøder
En anden vigtig skærpelse er brugen af etårige energiafgrøder. Her skriver organisationen, at staten skal "sikre, gennem afgiftssystemet, at der ikke dyrkes etårige energiafgrøder til biogasproduktionen."

Ifølge Janne Wichard Henriksen er det erfaringerne fra Tyskland, der skræmmer, hvor gunstige afregningspriser for biogas har sat gang i majsproduktionen. Det spor vil DN ikke nedad:

0:000:00