Finansministeriet afviser at ændre praksis: Holder fast i gammel kvotepris

FINANSLOV 2019: Finansministeriet erkender, at den nuværende brug af en lavere pris for CO2-kvoter end markedsprisen kan få grønne tiltag til at fremstå dyrere. Men ministeriet afviser at ændre fremgangsmåde. Alvorligt, siger Radikale.

Finansministeriet vil ikke ændre på den regnemetode, de bruger til at fastsætte CO2-kvoteprisen. Metoden betyder lige nu, at ministeriet budgetterer med en kvotepris, der er tre gange lavere end markedsprisen.
Finansministeriet vil ikke ændre på den regnemetode, de bruger til at fastsætte CO2-kvoteprisen. Metoden betyder lige nu, at ministeriet budgetterer med en kvotepris, der er tre gange lavere end markedsprisen.Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Flere eksperter påpeger, at Finansministeriets brug af gamle tal for salget af CO2-kvoter giver et urealistisk billede af den forventede indtjening for salget af CO2-kvoter og får grønne løsninger til at se unødigt dyre ud.

Men Finansministeriet afviser at ændre praksis. Sådan lyder det i et svar fra Finansministeriet til Altinget.

”Som udgangspunkt vil den nuværende metode for fremskrivningen af CO2-kvoteprisen også fremadrettet blive anvendt,” skriver ministeriet i en mail.

Radikales klimaordfører, Ida Auken, kritiserer Finansministeriet for ikke at ville ændre metode, selvom ministeriet erkender, at den nuværende praksis kan få grønne tiltag til at fremstå dyrere, end de er.

Den fejl, man kommer til at lave ved at bruge en historisk pris i stedet for, bliver ikke voldsomt stor.

Otto Brøns-Petersen
Analysechef, CEPOS

Hun mener, at Finansministeriet bør genoverveje at ændre praksis, og hun har derfor på et møde i forligskredsen taget sagen op med energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

”Lige nu kan det simpelthen give forkerte scenarier og give et forkert beslutningsgrundlag, så det er ret alvorligt, at de regner så meget forkert og ikke er villige til at justere,” siger Ida Auken og fortsætter:

”Især når de endda selv medgiver, at det kan gøre vedvarende energi dyrere,” siger klimaordføreren.

Markedsprisen vil ”sætte sig” på sigt
Finansministeriets svar er en reaktion på den kritik, der for nylig blev fremført af Klimarådet og Jørgen Henningsen, tidligere direktør for EU-Kommissionens Generaldirektorat for Miljø.

Sidstnævnte betegner Finansministeriets brug af en kvotepris på 47,05 kroner sammenlignet med markedsprisen på 150 kroner som ”urealistisk lav”.

0:000:00