Fjernvarmen: Concito er Danmarks grønne fyrtårn

DEBAT: De kommende år står vi over for en enorm omstilling af hele vores samfund. Og på vejen til et grønnere Danmark, lyser Concito op som et grønt fyrtårn, der ikke lader os fortabe os i middelmådighedens ligegyldigheder, skriver Kim Behnke.

Af Kim Behnke
Vicedirektør i Dansk Fjernvarme

Mens der er stor fremdrift og fokus på at få omstillet vores energiforsyning til bæredygtig grøn energi, gradvis baseret på brændselsfri teknologier, så er vi kun lige begyndt dialogen om, hvordan vores dagligdag og vores byer skal omstilles for at nå 2050-visionen.

Stenalderen stoppede som bekendt ikke på grund af mangel på sten. Samfund uden brug af fossile brændsler er ikke nødvendigt, fordi der bliver mangel på kul, olie og fossil gas. Det er en aktiv beslutning om, at vi ikke længere vil bruge fossile brændsler til at sikre morgendagens forsyning. Vi vil noget andet, og det er klogt.

Efterspørgslen efter bæredygtige løsninger er stigende. Alle 25 millioner mennesker, der i dag lever i Shanghai, har forventning om rent vand, ren luft, effektive spildevandssystemer, trafikinfrastruktur, varme, køling, el og adgang til internettet – de ønsker alle det gode liv. De bekymrer sig måske ikke så meget om klodens tilstand, men må bære masker, når smoggen er ved at ødelægge deres helbred, og derfor vil de have stop for fossile brændsler. Sådan er det for byer og samfund over hele kloden.

Morgendagens metropoler har mange udfordringer, men også mange muligheder. Moderne byggeri er langt mere klima- og energieffektivt. Der er fortsat masser af plads til den familie, som prioriterer det åbne land, egne gulerødder og en husstandsvindmølle til supplering af solcellerne. Det liv er der også plads til.

Nye udfordringer kræver nye svar
Et velfungerende bysystem har billig, nem og miljøvenlig adgang til velfungerende forsyning. Det er vi gode til i Danmark. Fjernvarme, fjernkøling, vand, spildevand, el og internet skal være lettilgængelige systemer for alle. Fortidens kakkelovne og oliebrændere i hver lejlighed kommer ikke igen. De rørbundne forsyningssystemer giver komfort uden ubehag ved røg eller støj fra individuelle løsninger. Men hvad med resten af 2050-byens infrastruktur?

Morgendagens byer vil få behov for nye infrastrukturer. Ikke kun benzinhandleren skal omskoles til ny energiforsyning af transportsektoren med el, brint og syntetiske brændstoffer. Mange forretningsmodeller skal laves om. Ligesom producenten af billedrør i dag enten producerer LCD-fladskærme eller er lukket, så vil mange typer forretning skulle omstilles eller lukke.

Karetmagere og hesteopdrættere blev udkonkurreret af biler med forbrændingsmotorer, og nu er deres tid forbi og skal skifte til el blandt andet. Elektrificeringen af samfundet kræver store investeringer i ekstra kapacitet, forstærkning af elnettet og ladestandere til elbiler.

Derfor har vi brug for Concito
Denne store omstilling af vores samfund rummer masser af muligheder for nye job, innovation, eksport og vækst. Der er dog også betydelig risiko for at begå fejl. Da vi har kæmpe klimaudfordringer og et stort tidspres, så har vi hverken penge, ressourcer eller tid til at begå alt for mange fejl og afsøge alt for mange blindgyder.

Derfor har vi brug for Concito. Vi har brug for analyser, indspil, udspil, anvisninger, inspiration og en utrættelig stemme, som vi kan lytte til og bruge som fyrtårn og lanterne, så vi ikke fortaber os i middelmådighedens ligegyldigheder, men sætter sejl så morgendagens samfund med kloge og effektive klima- og energiløsninger gør os rigere i pengepungen, i tanken og i hjertet.

Stort tillykke med fødselsdagen. Fjernvarmen ser frem til et fortsat godt samarbejde med Danmarks Grønne Tænketank.

Forrige artikel Debat: Ladestanderne har vi. Nu mangler vi bare elbilerne Debat: Ladestanderne har vi. Nu mangler vi bare elbilerne Næste artikel Tænketanken Frej til Lomborg: Bæredygtighed oversimplificeres i fødevaredebatten Tænketanken Frej til Lomborg: Bæredygtighed oversimplificeres i fødevaredebatten