FL19-opfølgning: Her er ændringerne for klimaområdet på finansloven

DOKUMENTATION: Afskaffelse af PSO-afgiften samt en nedskrivning af den forventede indtjening på salg af CO2-kvoter udgør nogle af de største udgiftsposter på finanslovsforslaget for 2019.

Regeringen og Kristian Jensen forventer med finanslovsforslaget til 2019 at få færre penge i statskassen for salget af CO2-kvoter.
Regeringen og Kristian Jensen forventer med finanslovsforslaget til 2019 at få færre penge i statskassen for salget af CO2-kvoter.Foto: Jonas Olufson / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Aftalen fra november 2016 om at afskaffe PSO-afgiften kommer til at koste 542,6 millioner på statens finanser i 2019.

Det viser en opgørelse af forskellene mellem finansloven i 2018 og finanslovsudspillet for 2019, hvor PSO-afskaffelsen udgør den største udgiftspost.

Udgiften er en del af den gradvise udfasning af PSO-afgiften mod år 2022.

Opgørelsen viser samtidig, at en forøgelse af skønnet for opgradering af biogasanvendelse og rensning øger udgifterne på det område med 262,1 millioner.

Oversigten sætter samtidig en konkret pris på, hvad udflytningen af Forsyningstilsynet som et led i runde to af udflytningen af statslige arbejdspladser koster. 9,8 millioner kommer det til at koste i ekstra udgifter i 2019 at udflytte de 78 arbejdspladser til den nordsjællandske by Frederiksværk.

Færre indtægter fra CO2-kvoter
I oversigten er der også regnet på de poster, hvor regeringen forventer at få færre kroner i kassen end sidste år.

Den store post her er, at regeringen forventer markant lavere indtjening på salg af CO2-kvoter. Helt præcist forventer regeringen, at der kommer 167,6 millioner mindre i statskassen fra auktionering af CO2-kvoter. I 2019 forventer regeringen at sælge CO2-kvoter for lige under 357 millioner, hvilket er markant lavere end 2018, hvor der røg 524,5 millioner ind på kontoen.

Derudover ryger der 100 millioner færre kroner i kassen fra salget de såkaldte 2,5 Ghz frekvenstilladelser.

Pulje til etableringsstøtte til varmepumper udløber
Sidst, men ikke mindst, forventer regeringen færre udgifter på en række poster, hvilket kan tilskrives ophør af forskellige puljer. Blandt udløber midler fra forskningsreserven på 197 millioner, og samtidig reduceres puljen til forskning i miljøvenlig produktion af olie og gas med lige under 5 millioner.

0:000:00