Folketinget vedtager lov om fjernkøling

FJERNKØLING: Folketinget vedtog i denne uge en ny lov om fjernkøling. Forsyningsselskaberne får nu lettere ved at anvende ellers spildte ressourcer.
Forsyningsselskaber sender varmt vand gennem radiatoren og vandhanerne.

Men med en ny lov om fjernkøling vedtaget i denne uge på Christiansborg får fjernvarmeleverandørerne nu lettere ved også at sende kolde ressourcer ud til borgerne.

Energileverandører, private som kommunale, får med den nye fjernkølingslov tilladelse til at opføre nye anlæg eller renovere eksisterende anlæg, så de er tilpasset til fjernkøling. Kommunale anlæg er dog forpligtet til, at fjernkølingen foregår på kommercielle vilkår.

Udnytter spildt energi
Den energimæssige fordel ved at køle centralt i stedet for lokalt er, at man anvender de overskydende fjernvarmeressourcer, der ellers var gået til spilde. Samtidig undgår man også, at der bliver anvendt fossile brændstoffer til køling, som det ofte er tilfældet med lokale kilder.

Loven er en del af implementeringen af EU's energieffektivitetsdirektiv. I direktivet fremgår det, at EU skal forbedre sin energieffektivitet med samlet 20 procent inden 2020 i forhold til den forventede udvikling i energiforbruget.

Anlæg med indbygget termisk effekt på over 20 MW skal godkendes af klima-, energi-, og bygningsministeren, mens anlæg med lavere effekt skal godkendes af kommunalbestyrelsen.

Alle partier i Folketinget med undtagelse af Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, stemte for loven.  

Fjernkølingsloven træder endeligt i kraft 5. juni 2014.

0:000:00