Folketinget vedtager tre love fra Lilleholt

LOVGIVNING: Stop for olieboringer på land, støtte til forsøgsvindmøller og nye opgaver til Energinet. Det er alt sammen blevet vedtaget med fuld opbakning fra hele Folketinget.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Der var ikke meget slinger i valsen, da Folketinget i torsdags vedtog de tre lovforslag, som energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) fremsatte i februar.

Med stemmerne 105 mod 0 blev de alle tre nemlig vedtaget af et enigt folketing.

I udvalgsbehandlingen var det kun loven, der skulle implementere dele af energiaftalen – støtteordninger til forsøgsvindmøller, ophør af støtteordning for husstandsvindmøller i 2020 og udvidelse af den kommunale indsigelsesret – der blev justeret.

Justeringen betyder, at støtteordningen for forsøgsvindmøller også vil omfatte forsøgsvindmøller på havet.

De øvrige love – om ny rammer for Energinet og stop for olieboringer på land – kørte igennem lovprocessen med kun tekniske justeringer til lovforslaget.

Her kan du få et overblik over, hvad lovene går ud på:
 

Kort fortalt sikrer loven det stop for nye olie- og gasboringer på land og i indre farvande, som regeringen bebudede for godt et år siden – i februar 2018.

”Regeringen sætter en historisk milepæl i dansk energi- og klimapolitik og siger stop for olie, gas og skifergas på land i Danmark. Det skal være slut med lokale bekymringer for boringer,” lød det dengang fra energiminister Lars Chr. Lilleholt.

Formålet med loven er at gøre lovgrundlaget bag Energinet up to date. Energinet blev stiftet i 2005 som en selvstændig offentlig virksomhed til varetagelse af drift og udvikling af den overordnede infrastruktur på el- og gasområdet og til sikring af forsyningssikkerheden.

0:000:00