Debat

Forskningschef: Det er ikke nok at spare CO2, vi skal også bygge diger

KRONIK: Vi står over for regninger af astronomiske størrelser, hvis ikke snart vi investerer i at beskytte os mod fremtidens stigende vandmængder, skriver forskningschef i DHI, Ole Mark.

En dige på Mandø i Vadehavet. Vi kan spare vores børnebørn for mange økonomiske og materielle omkostninger, hvis vi allerede nu begynder at bygge flere diger, skriver Ole Mark fra DHI.
En dige på Mandø i Vadehavet. Vi kan spare vores børnebørn for mange økonomiske og materielle omkostninger, hvis vi allerede nu begynder at bygge flere diger, skriver Ole Mark fra DHI.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Mark
Forskningschef, DHI

Med et folketingsvalg lige om hjørnet er klimadebatten rykket helt op i toppen på politikernes agenda. Men fokus er ensidigt på at reducere det danske udslip af CO2, og man glemmer helt diskussionen om klimatilpasninger.

At reducere udledningen af CO2 er selvsagt afgørende, hvis vi skal forsøge at forebygge de forestående klimaændringer. Der er dog også en anden side af mønten i klimadiskussionen. Den handler om at sikre os mod fremtidens vejrudsigt, der siger ”vådere, varmere og voldsommere”.

En sund og fornuftig klimapolitik er derfor en mønt med to sider. Den ene side består af at reducere udslip af klimagassen. Den anden side består af at tilpasse os til fremtidens klima i form af monsterregn, stormfloder og varmerekorder. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Milliardregninger til vores børnebørn
Hvis vi ikke allerede i dag investerer i at beskytte os mod fremtidens stigende vandmængder, står vi over for regninger af astronomiske størrelser.

For eksempel forventer DMI i en prognose, at vandstanden omkring Danmark stiger med mindst 50 centimeter frem til år 2100.

At klimasikre os koster penge her og nu; til gengæld kan vi i fremtiden slippe meget billigere både menneskeligt, miljømæssigt og økonomisk.

Ole Mark
Forskningschef, DHI

Stiger vandet så meget, vil store områder på Lolland for eksempel blive oversvømmet, hvis vi igen rammes af en storm som Urd. Her har vi slet ikke nævnt tidligere tiders store storme som dem, der i 1872 og 1760 gav vandstande på mellem 2,8 og 3,6 meter i Køge Bugt og på Lolland.

Det er en ren gyser at tænke på risikoen for, at sådanne storme måske kommer igen, men selv hvis vandstanden bliver bare en halv meter højere, vil det få store konsekvenser – både menneskeligt og økonomisk.

Da man byggede diget ved Ørestaden, blev der brugt jord, som var til overs fra byggeri. Det vil sige, at man slog to fluer med et smæk: Man kom af med overskudsjorden og fik bygget et dige. Vi skal lede efter den slags synergier ved store infrastrukturprojekter. Gør vi ikke noget, sender vi en milliardregning videre til vores børnebørn enten i form af oversvømmelser eller i form af infrastruktur, som SKAL bygges.

Indlagte benspænd mod klimatilpasninger
De danske kommuner har i år overtaget ansvaret for at sikre de danske kyster imod erosion og oversvømmelser, men det er en opgave med indlagte benspænd.

Ifølge lovgivningen skal de, der nyder godt af sikring imod oversvømmelser fra havet, være med til at betale for sikringen, imens andre borgere går fri. Men hvordan defineres det, hvem der har glæde af oversvømmelsessikring? En by indeholder boliger, virksomheder, børnehaver, skoler, hospitaler, tog, metro, letbane med mere.

Kan der overhovedet etableres en ”retfærdig” fordelingsnøgle til etablering af omkostninger til oversvømmelsessikring? Og princippet om udvalgte borgeres egenbetaling sætter en stopper for gode initiativer.

Det har vi eksempelvis set i Kerteminde, hvor forslaget om en sluse til sikring imod oversvømmelser i september blev stemt ned grundet egenbetalingen.

Det bør være god købmandslogik at styre, hvad vi ønsker at klimatilpasse. Kan man for eksempel reducere en meget sandsynlig oversvømmelsesskade til en milliard kroner ved at investere 100 millioner kroner, er det jo en god forretning, som skal forfølges.

Vi er godt på vej, men …
Kommunerne har på basis af beregninger udarbejdet risikokort over fremtidens oversvømmelser, som de bruger aktivt til at reducere oversvømmelsesskader i dag og i fremtiden. Men vi har ikke styr på alt endnu.

Sidste vinter ”sejlede” danske marker i vand, så landmændene ikke kunne udføre deres arbejde. Årsagen var, at grundvandet stod unormalt højt, og kvalificerede gæt/forklaringer gik lige fra nedbrudte drænrør, traktose af jorden på grund af tunge landbrugsmaskiner til for høje vandstande i vandløb og havet.

De mange forslag til at afhjælpe problemet omhandlede alt fra støtteordninger til landmændene, nye drænrør til grødeskæring for at sænke vandstanden i vandløbene, så markerne på den måde kunne drænes.

I denne situation mangler der vilje og initiativ til at gennemføre analyser af årsagssammenhænge og udføre feltarbejde, hvor drænrør graves op og inspiceres – med henblik på at konstatere, hvad problemerne skyldes og især ikke skyldes – så vi kan reducere problemet fremadrettet.

Først når årsagen til de oversvømmede marker er fastlagt, kan vi implementere effektive løsninger.

Politikerne skal handle nu – selvom det koster stemmer
Vi kan i dag beregne og kortlægge fremtidige vind- og vandforhold, oversvømmelsesskader med mere. Måske resterer der stadig mindre huller i vores viden, som for eksempel årsagen til oversvømmede marker, men så har vi til gengæld nogle virkeligt dygtige forskere, som vil kunne lukke disse huller.

Når vi har en kortlægning klar, vil vi kunne træffe bevidste og oplyste valg om, hvordan vi fremadrettet ønsker at beskytte det danske samfund imod klimaændringer.

Selvom vi aldrig kommer til at få en vejrudsigt, som er 100 procent nøjagtig, er prognoserne for fremtiden sikre nok til, at der kan handles. Men der skal penge op af lommerne nu!

At klimasikre os koster penge her og nu; til gengæld kan vi i fremtiden slippe meget billigere både menneskeligt, miljømæssigt og økonomisk. Så kære politikere, når mønten med klimaændringer nu er kommet op af lommen, så husk, at den har to sider.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00