Fortsat uenighed om klima- og energimidler

GLOBALISERINGSPULJEN: Globaliseringspartierne har afsat 1,1 milliard kroner til klima- og energiforskning i 2011. Der hersker dog fortsat uenighed om, hvorvidt regeringen nedprioriterer klima- og energiområdet ved ikke at afsætte flere midler som erstatning for puljer, der udløber.
Foto: Colourbox
Anne BurlundNiels Th. Dahl

På trods af sidste uges forlig om globaliseringspuljen er der fortsat uenigheder mellem regeringen og flere oppositionspartier om de samlede bevillinger til klima- og energiområdet.

Forliget torsdag i sidste uge indebar ellers, at den samlede forskningsindsats på klima- og energiområdet fra globaliseringspuljen i 2011 kommer op på 1,1 milliarder kroner. Heraf går 402 millioner kroner til de såkaldte EUDP-midler (Energiteknisk Udviklings- og DemonstrationsProgram) - næsten lige så meget som i 2010, hvor EUDP-midlerne er på 412 millioner kroner.

Men på trods af forliget vil den samlede bevilling til Klima- og Energiministeriet i 2011 stadig blive mindre end i 2010, fordi en række midlertidige støtteordninger udløber næste år. Dermed er der stadig tale om en nedprioritering af klimaområdet, mener Socialdemokraterne og De Radikale.

Det afvises af regeringen, fordi støtteordningerne hele tiden har været planlagt som midlertidige, og fordi dele af dem fortsætter under andre former uden for Klima- og Energiministeriet.

Fakta

Midlertidige ordninger udløber

De tre poster på ministeriets bevilling i 2010 'skrotningspræmie til oliefyr', 'tilskud til dækning af kuldioxidafgiften i visse virksomheder' og 'elproduktionstilskuddet' udløber ved udgangen af året og udgør tilsammen 625 millioner kroner.

Men ifølge Klima- og Energiministeriet er det ikke et udtryk for besparelser, da der er tale om henholdsvis en engangsbevilling, et frafald af en tilskudsordning, fordi afgiften man kunne opnå tilskud til er faldet bort i forbindelse med skattereformen, og en omlægning af et 'produktionstilskud' til et 'fast pristillæg', hvormed produktionstilskuddet forsvinder fra Klima- og Energiministeriets bevilling.


Kilde: Klima- og Energiministeriet

R: Udløb af midlertidige puljer er nedskæringer
Marianne Jelved (R) anerkender således, at der blev fundet midler til klima- og energiområdet i globaliseringsforhandlingerne, men fastholder sin vurdering af de udløbende puljer:

"De midlertidige puljer, der udløber med udgangen af 2010, mener jeg godt kan betragtes som nedskæringer på klima- og energiområdet, eftersom bevillingerne til ministeriet er lavere i 2011 end i 2010," siger Marianne Jelved, der dog understreger, at hun dengang ikke specielt kritiserede, at der var tale om nedskæringer, men at regeringen lod som om, der ikke var det.

Rasmus Prehn, der er midlertidig forskningsordfører for Socialdemokraterne, mens Kirsten Brosbøl er på barsel, står også fast ved kritikken af regeringen:

"Regeringen lagde an på at bruge mindre på finansloven på forskning end hidtil, og nu, efter at globaliseringspuljen er fordelt, er der fundet ekstra penge til klima og miljø. Men alt andet lige, så er det jo stadigvæk mindre, eftersom regeringen har sparet i finansloven," siger Rasmus Prehn.

Opposition troede ikke på globaliseringspenge
Globaliseringspuljen var allerede i august genstand for hed debat i forbindelse med regeringens finanslovsudspil på klima- og energiområdet. I regeringens oprindelige finanslovsudspil fremgik der nemlig et stort fald i EUDP-midlerne i 2011 - af den grund, at globaliseringsforhandlingerne endnu ikke var gennemført, og at ingen derfor endnu vidste, hvor mange penge der ville kunne bruges til EUDP-midler.

Det kritiserede De Radikale og Socialdemokraterne dengang i skarpe vendinger, fordi de ikke forventede, at globaliseringspuljen ville kunne "lukke hullet" og bringe bevillingen op til det, den havde været i 2010.

Forskningsordfører Kirsten Brosbøl (S) sagde blandt andet, at "det er fuldstændig urealistisk at forestille sig, at der ikke er tale om reelle besparelser," og De Radikales forskningsordfører Marianne Jelved var "bestemt ikke enig i, at globaliseringspuljen kan dække de nedskæringer, der er lagt op til i finansloven. Der er tale om reelle nedskæringer."

På nær 10 millioner kroner kom alle pengene til EUDP dog hjem i globaliseringsforhandlingerne - og SF's energiordfører Anne Grete Holmsgaard kan da heller ikke bakke op om S og R's kritik:

"Der er tale om status quo og ikke nedskæringer, og det er jo vældig godt. Vi vil selvfølgelig gerne øge indsatsen, men man bliver også nødt til at være realistisk. Det afgørende er, at der er stabilitet, da de teknologiske projekter, der skal videreudvikles, ikke trives med stop-go politik," siger Anne Grete Holmsgaard og efterlyser, at man også næste år kan stole på, at bevillingerne vil være på samme niveau.

Det er nærmest ren Mark Twain: 'rygterne om min død er stærkt overdrevne.' Det samme gælder altså her - der er ingen store nedskæringer på Klima- og Energiministeriets normale budget.

Lykke Friis (V)
Klima- og energiminister

EL efterlyser stabilitet
Også Enhedslisten efterlyser stabilitet i bevillingerne, så virksomheder og andre, der arbejder med energi og klima kan indrette sig bedst muligt og investere på længere sigt. Klima- og energiordfører Per Clausen er enig med Anne Grete Holmsgaard i, at selve forskningsområdet bliver tildelt nogenlunde samme beløb som i år, men er kritisk over for måden, hvorpå pengene bliver fordelt:

"Forudsætningen for at skaffe penge til klima- og energiområdet er, at globaliseringspartierne er villige til at nedprioritere andre områder, da der kun er en pose penge at tage af, så det skaber en vis ustabilitet og usikkerhed om bevillingerne," siger Per Clausen.

Per Clausen mener dog godt, at man kan tale om en nedskæring, selvom den ikke rammer forskningsdelen:

0:000:00