Grønne organisationer kritiserer Kristendemokraterne for sort landbrugssnak

KLIMA: Kristendemokraterne taler for en blå-grøn løsning på klimaproblemerne, men partiets svar på konkrete klimaindsatser i landbruget er snarere sorte, kritiserer tre grønne organisationer. Vi har en faglig kasket på, lyder svaret fra Kristendemokraterne.

Fungerende formand Isabella Arendt peger på, at Kristendemokraterne vil levere de blå-grønne løsninger på klimaudfordringerne.
Fungerende formand Isabella Arendt peger på, at Kristendemokraterne vil levere de blå-grønne løsninger på klimaudfordringerne.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Med Isabella Arendt som fungerende formand har Kristendemokraterne slået sig op som et parti, der vil have fart på klimaomstillingen med blå-grønne løsninger.

Men når det kommer til partiets politik for landbruget, kan det være svært at få øje på de ambitiøse, grønne svar, mener Greenpeace, Økologisk Landsforening og Det Økologiske Råd.

“Ser man på Kristendemokraternes landbrugspolitik, så virker de ikke specielt progressive eller ambitiøse på det klima- og økologipolitiske område,” siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening.

Klimakrav til landbruget
Foreningen har stillet de opstillingsberettigede partier fem konkrete spørgsmål til klimaindsatser på fødevareområdet.

Vi har ikke noget mål om at gøre Danmark økologisk. Vi ønsker at fremme nye økologiske områder inden for fødevaresektoren ved et tilskud, men ellers mener vi sådan set, at økologien skal bære sig selv i de markedskræfter, der er.

Jens Kristian Nielsen
Folketingskandidat, Kristendemokraterne

Her afviser Kristendemokraterne eksempelvis, at man vil arbejde for at indføre klimaregnskaber for danske landbrug eller at arbejde for et loft for tilladt klimaaftryk for landbruget på mindst 39 procent i 2030.

Samtidig afviser Kristendemokraterne at arbejde for, at mindst halvdelen af den passive arealstøtte fra EU skal gøres betinget af, at landmænd leverer konkrete indsatser for fælles goder som klimaet og naturen.

Man kan ikke både være grøn og blå, hvis man freder landbruget. Hvis man freder landbruget, så er man simpelthen ikke grøn, selvom man så indfører nok så mange elbiler.

Kristian Sloth
Landbrugspolitisk rådgiver, Greenpeace

“Der er ikke meget ved at sige, at man har den rigtige holdning til økologi og bæredygtighed, hvis man ikke vil binde sig til nogle konkrete mål, som man vil arbejde for. Og de her svar er jo nærmest sorte,” siger Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver hos Greenpeace.

Tilsvarende lyder det fra Det Økologiske Råd.

“De her svar siger mig, at de ikke er særligt blå-grønne. Det er meget lidt grønt, og det er ærgerligt, fordi der er ingen tvivl om, at landbruget skal bidrage til den nødvendige klimaindsats,” siger landbrugsfaglig medarbejder Leif Bach Jørgensen.

0:000:00