Her er aktørernes forventninger til Lilleholt

FORVENTNINGER: En ny minister er på plads, og et nyt folketingsår står for døren. Men blandt aktørerne på energiområdet er meningerne delte om opgaverne til ministeren, og hvad han skal kaste sig over først.

En lang række opgaver venter den nye energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ifølge aktørerne på energiområdet.
En lang række opgaver venter den nye energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ifølge aktørerne på energiområdet.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Morten ØyenNikita Selvig

Efter en valgperiode i opposition er Venstre tilbage på ministerposten i Energi- Forsynings- og Klimaministeriet. Sidst nåede daværende klima- og energiminister Lykke Friis (V) ikke at lande den store energiaftale, men fik gødet jorden til den.

Energiaftalen faldt siden på plads, og nu skal Lars Chr. Lilleholt (V) styre den videre mod opfyldelse. Men derfor slutter det politiske arbejde på energiområdet ikke. Langtfra faktisk, hvis man spørger aktørerne på energiområdet.

Her kan du få et overblik over, hvad centrale aktører mener, den nye minister skal kaste sig over som det første, og hvad der i øvrigt bliver vigtigst at få styr på i denne valgperiode på energiområdet.

Dansk Energi – Adm. direktør Lars Aagaard

Med de målsætninger, som regeringen har sat sig, så kan jeg ikke se andet, end at man bliver nødt til at tage en genforhandling af energiforliget.

Otto Brøns-Petersen
Analysechef, Cepos

"Det bliver en helt central ting at få en afklaring af PSO-systemets fremtid. Og endnu mere nært, så har vi jo en energispareaftale, som står over for at skulle genforhandles. Den skal vi have på plads inden for nogle måneder, som vi bruger mange kræfter på, og det er vigtigt, at det lander fornuftigt."

"I mange år har energipolitikken kredset om den grønne omstilling med udbygningen af vedvarende energi og energieffektivitet, men ved også at gøre ministeriet til et forsyningsministerium, så har man sat streg under, at man også er ressortministerium for nogle forsyningssektorer. Det synes vi er meget positivt, og vi har medlemmer, for hvem det er hele deres hverdag, hvordan den økonomiske regulering her fungerer. Det er en central opgave, at reguleringen lander på en måde, så der er en god balance mellem effektiviseringspres og muligheden for, at selskaberne kan blive ved med at investere og sørge for, at vi har en god energiinfrastruktur, der fungerer i Danmark."

Concito – Direktør Christian Peter Ibsen

"På energiområdet er to ting afgørende: Der skal for alvor fart på at få mest mulig gavn af el fra vores vindmøller via for eksempel store varmepumper og elbiler, men også via meget bedre forbindelser til vores nabolande, så der opnås størst mulig effekt af den vedvarende energi. Samtidig er det afgørende, at vi får taget fat i afgiftssystemet, så det i højere grad giver økonomisk incitament til en effektiv grøn omstilling. Det gælder energiafgifterne, som ikke i tilstrækkelig grad afspejler energikildernes reelle klimaeffekt, men det gælder også regulering i landbrugs- og transportsektoren."

"Derudover er det vigtigt, at ministeren spiller en aktiv og ambitiøs rolle i EU’s klima- og energipolitik, blandt andet i udviklingen af en stærk EU klima- og energiunion og implementering af EU’s 2030-mål. Herudover skal ministeren spille en aktiv rolle i bestræbelserne på at lande en ambitiøs global klimaaftale på COP21 til december i Paris."

0:000:00