Hvor grønt er EU's budget?

KLIMAPENGE: EU's nye budgetaftale ændrer ved hele den måde, EU skal tænke grønt på. Det mener klimakommissær Connie Hedegaard. Spørger man Verdensnaturfonden, er aftalen dog grundlæggende business as usual.
En fast målsætning om at medregne klimaet på tværs af hele EU's budget er en stor sejr, mener klimakommissær Connie Hedegaard.
En fast målsætning om at medregne klimaet på tværs af hele EU's budget er en stor sejr, mener klimakommissær Connie Hedegaard.Foto: EU-Kommissionen
Michael Hjøllund
Klimaet skal få en ny og mere gennemgående rolle i EU. Uanset hvillet område der i fremtiden skal bruges penge på, skal 20 procent af alle udgifter gå til klimaet. Den præmis stod igennem de lange forhandlinger i Bruxelles, da EU's stats- og regeringschefer blev enige om budgettet frem til 2020.

Og netop kravet om 20 procent klima over hele linjen er den største grønne sejr ved budgetforhandlingerne. Det mener klimakommissær Connie Hedegaard.

"Det er virkelig en løftestang til, at man kan træffe nogle mere fornuftige beslutninger med EU's penge," siger hun og peger på, at lige meget hvilket område som EU i de næste syv år vil bruge penge på, så skal klimaet hele tiden holdes for øje.

Et nyt grønt tankesæt
Det nye tiltag kaldet klima mainstreaming betyder helt konkret, at når penge i det nye budget gøres op, skal 20 procent være brugt på grønne tiltag til gavn for klima og miljø. Det gælder eksempelvis både udgifter til infrastruktur, landbrug og innovation.

Ifølge Connie Hedegaard er der tale om en ændring i hele den måde, EU tænker nye projekter.

"Vi skal bruge EU's penge meget mere i tråd med vores politiske prioriteter. En af vores centrale prioriteringer er at gå i retning af en mere grøn omstilling af vores økonomi, og derfor skal klimaet tænkes ind i alle de store budgetområder," siger hun.

Klimakommissæren understreger samtidig, at kampen for klimaet langtfra er ovre. At få medlemslandene til at nikke ja til den overordnede aftale er kun første skridt på en lang vej.

"Den store test bliver i den daglige udmøntning. At man sørger for at få tænkt klimaet med, når strukturfondsprojekterne kommer væltende ind, så vi ikke står i 2019 og kommer i tanke om, at der vist også var noget med de der procenter," siger Connie Hedegaard.

For meget af det samme
Der er dog ikke kun roser til klimaambitionerne i budgettet. EU's nye 20-procents-mål er et vigtigt initiativ, men samtidig indeholder den nye aftale for meget gammelt tankegods. Sådan lyder kritikken fra Verdensnaturfonden.

"Vi mener, at EU har forpasset muligheden til denne gang for alvor at klæde Europa på til fremtiden og stadig i for høj grad hænger fast i de traditionelle prioriteringer," siger Hanne Jersild, seniorrådgiver ved Verdensnaturfonden.

0:000:00