Ingen hurtig beslutning om bioethanol-fabrik

Lars Lilleholt (V) i Folketingssalen torsdag 21 januar.

BIOETHANOL: Det er stadig uafklaret om der skal være en bioethanol-fabrik i Holstebro. Projektet kan skabe 1000 nye job og Socialdemokraterne synes, det går for langsomt med en beslutning.

Man venter stadig i spænding i Holstebro. Det vides nemlig stadig ikke, om der skal opføres en ny bioethanol-fabrik i Måbjerg, der ligger mellem Holstebro og Struer, og som kan skabe 1000 job.

For at fabrikken kan blive opført, skal der nemlig tages beslutning i Folketinget vedrørende nye krav om, at der skal være mere bioethanol i benzin. Ellers vil der ikke være brug for bioethanolen.

Det kan ende med at blive dyrt, hvis man venter, da muligheden for EU-støtte på 300 mio. til projektet udløber ved slutningen af marts. Venstre vil imidlertid ikke tage forhastede beslutninger.

Socialdemokraternes Jens Joel undrede sig torsdag over, at det kan gå så langsomt, når beslutningen vil betyde meget for Holstebro.

“Det kan virkelig mærkes i Vestjylland, hvis man kan realiserere og diskutere et projekt, som kan skabe 1000 arbejdspladser i Holstebro-området. Derfor kan jeg godt forstå, at man i Vestjylland er utålmodige i forhold til at få nogle klare svar,” lød det fra Jens Joel, der ikke mener, at regeringen tager stilling til beslutningen:

“Jeg synes, det er vigtigt, at vi får et svar på, om regeringen har tænkt sig at træffe en beslutning inden 1. april, hvor tilskudsmuligheden bortfalder,” lød det fra Jens Joel.

Lilleholt: I havde selv muligheden
Lars Lilleholt (V) forstod ikke, hvorfor Jens Joels eget parti (S) ikke selv har gjort noget ved rammerne, da spørgsmålet også var oppe i deres regeringstid. Rammerne går blandt andet ud på at skabe et krav om højere indhold af bioethanol i benzin, som skal skabe efterspørgslen efter de 80 mio. liter 2.-generations bioethanol, som fabrikken vil generere.

“Man kan undre sig over den iver, som spørgeren har, da spørgeren ikke har sørget for at skabe rammerne, hvis det har så høj politisk prioritet,” sagde Lars Lilleholt, der har igangsat en analyse for at fastslå, om det kan betale sig at opføre fabrikken:

“Vi har valgt at analysere det grundigt. Vi har også valgt at inddrage interessenterne i den undersøgelse. Det er desuden korrekt, at vi i løbet af de kommende måneder vil færdiggøre arbejdet, så vi kan tage en beslutning om, der skal laves rammevilkår eller ej – og hvad det koster,” sagde energiministeren.

Hvis der bliver sat højere krav til indhold af bioethanol i benzin, vil prisen stige med mellem 0-3 øre pr. liter, ifølge Maabjerg Energy Center (MEC).

Forrige artikel Grøn boligjobordning splitter rød blok Grøn boligjobordning splitter rød blok Næste artikel Regeringen klar til dialog om CO2-krav til landbruget Regeringen klar til dialog om CO2-krav til landbruget