Klimarådet: Derfor behøver politikerne ikke tøve med at lægge en CO2-afgift på landbruget

Det giver god mening at indfase en CO2-afgift på landbruget om få år, selvom der mangler viden om landbrugets udledninger på bedriftsniveau, mener Klimarådet. Det perfekte må ikke blive det godes fjende, lyder argumentet.

Det kan ende med at blive dyrere for landbruget, hvis ikke man indfaser en CO2-afgift allerede fra 2025, argumenterer formand for Klimarådet Peter Møllgaard.
Det kan ende med at blive dyrere for landbruget, hvis ikke man indfaser en CO2-afgift allerede fra 2025, argumenterer formand for Klimarådet Peter Møllgaard.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Politikerne kan roligt begynde at indfase en CO2-skat på landbrugets klimaskadelige drivhusgasudledninger om få år.

Det mener regeringens uafhængige ekspertorgan Klimarådet.

Jeg vil gerne understrege, at man ikke behøver at vente på, at man bliver helt færdige med bedriftsregnskaberne.

Peter Møllgaard
Formand, Klimarådet

Modsat andre eksperter mener Rådet godt, at der kan lægges en meningsfuld afgift på dele af landbrugets udledninger, inden man har udviklet præcise regnskaber over de enkelte landbrugsbedrifters fulde klimaaftryk og reduktionsmuligheder.  

”Bedriftsregnskaber er vigtige, fordi de kan danne grundlag for en afgift på alle landbrugets udledninger. Men jeg vil gerne understrege, at man ikke behøver at vente på, at man bliver helt færdige med bedriftsregnskaberne,” siger formand Peter Møllgaard, der også er dekan på SDU’s samfundsvidenskabelige fakultet.

Han henviser til, at landbrugets udledninger fra fossile brændsler allerede blev omfattet af en højere CO2-afgift i forbindelse med den grønne skattereform af industrien.

”Vi vurderer også, at det ret hurtigt er muligt at beregne grundudledningen fra andre af drivhusgasudledningerne, sådan at de kan blive pålagt en afgift,” siger Klimarådets formand.

Klimaeksperterne anbefaler derfor også, at en kommende regering ”ideelt set” indfaser afgiften på landbruget fra 2025, så det flugter med indfasningen af den nyligt aftalte CO2-afgift på industrien.

”Hvis man først indfaser afgiften i slutningen af 2020’erne, må man formode at effekten i 2025 vil være lille,” siger Møllgaard med henvisning til klimamålet i 2025, hvor Danmark skal have reduceret de samlede drivhusgasser med mellem 50 og 54 procent i forhold til niveauet i 1990.

0:000:00