Klimarådet: Tag fat på en omfattende omstilling af fødevareproduktionen inden 2030

KURSSKIFTE: Dansk landbrug bør i langt højere grad satse på planter fremfor dyr, mener Klimarådet. Forslaget møder betydelig skepsis hos erhvervslivet, mens Greenpeace mener, at ambitionerne kan skrues op.

Klimarådet fremlagde mandag sin rapport 'Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion'.
Klimarådet fremlagde mandag sin rapport 'Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion'.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Det bliver vanskeligt for Danmark at nå sit mål om klimaneutralitet i 2050, hvis ikke dansk fødevareproduktion og -forbrug omstilles.

Sådan lyder det fra Klimarådet i den nye rapport 'Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion'.

“Derfor vil det være en god idé at tage fat på en omfattende omstilling af fødevareproduktionen – allerede inden 2030,” skriver Klimarådet.

Efter rådets opfattelse kommer fremtidens fødevarer i langt højere grad end i dag til at bestå af planter og laboratoriemad.

Det bedste landbrugs- og fødevaresektoren kan gøre er at producere de produkter, der efterspørges nationalt og globalt på den mest klimarigtige måde. Og det gælder både de animalske og vegetabilske produkter.

Niels Peter Nørring
Klimadirektør, Landbrug & Fødevarer

“Oversat til en dansk kontekst peger dette på en fødevareproduktion, der i højere grad baserer sig på højteknologisk, bæredygtig dyrkning af arealer, hvor plantebaserede råvarer går både til direkte forbrug og bruges som input til bioraffinering, til forædlede fødevarer, i medicinalindustrien, i den kemiske industri og til energiproduktion,” skriver rådet.

Og med bioraffinering kan der produceres plantebaserede proteiner, der kan erstatte animalske ingredienser i fødevarer til konsum, ligesom de kan bruges som dyrefoder eller input til stamcellebaseret kød- og mælkeproduktion.

Derfor vil det være en god idé at tage fat på en omfattende omstilling af fødevareproduktionen – allerede inden 2030.

Klimarådet
I rapporten "Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion"

Produktion af husdyr skal bestå
I erhvervslivet mødes Klimarådets bud på en omstilling med skepsis. Her mener man ikke, at man tjuhej skal kaste sig over planteproduktion på bekostning af husdyrproduktionen.

“Det bedste, landbrugs- og fødevaresektoren kan gøre, er at producere de produkter, der efterspørges nationalt og globalt på den mest klimarigtige måde. Og det gælder både de animalske og vegetabilske produkter,” siger Landbrug & Fødevarers klimadirektør, Niels Peter Nørring.

Samme toner lyder fra DI Fødevarer. Branchedirektør Leif Nielsen påpeger, at forbruget af kød netop vokser på globalt plan de kommende år.

0:000:00