Knud Tybirk arbejder i kommunen: “Hele verden tror, at alt på Samsø er grønt. Mit job er at leve op til forventningerne”

TEMA: Det er let, men farligt at tro, at Samsøs grønne visioner vokser ind i himlen, advarer projektleder i Samsø Kommune Knud Tybirk. Han bøvler med at skabe økonomisk opbakning til et biogasanlæg, som skal sikre grønt brændstof til kommunens nyindkøbte færge.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Arthur CammelbeeckKlaus Ulrik Mortensen

Artiklen er tidligere bragt på Altinget: civilsamfund

“Uhh - det er så svært at være så god.”

I efteråret 2011 sang den københavnske rapper Kidd sig ind i danskernes bevidsthed med hittet om problemerne ved at være den bedste på sit felt.

Dengang havde verden for længst fået øjnene op for, at der halvvejs mellem Jylland og Sjælland var en lille ø, som for alvor havde forstået, hvordan man gik forrest med den grønne omstilling.

Fakta
Tæt på hvert andet glas vand fra danske haner er produceret ved hjælp af frivillig arbejdskraft. 

Men frivilligheden i forsyningssektoren er et truet levn fra andelsbevægelsen: Presset af økonomisk teori og usentimentale regnemaskiner i Finansministeriet. 

Ny serie fra Altinget går tæt på de oversete frivillige danskere.

I seriens seks sidste artikler er vi taget til Samsø for at undersøge frivillighedens rolle i den grønne omstilling, som gjorde Samsø berømt fra Tokyo til New York.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Allerede i 2007 kunne Samsø efter 10 års grønne anstrengelser prale med ikke alene at være CO2-neutral: Men tilmed at være verdens første karbon-negative samfund med en gennemsnitlig udledning på minus 3,7 ton CO2 per indbygger.

Men hvor rapperens succes snart druknede i alkohol, stress og stoffer, stråler Samsø stadig som det grønne eksempel til efterlevelse. Det er i al fald den populære fremstilling.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Grønne ambitioner vokser ikke ind i himlen
Men graver man lidt i den frugtbare muld, viser det sig snart, at ikke alt er, som det ser ud. Og at en stor del af problemet faktisk er, at det er rigtig svært, når omverdenen går rundt og tror, at man til enhver tid har styr på det.

“Folks forventninger til Samsø er grønnere end virkeligheden,” siger projektleder i Samsø Kommune Knud Tybirk.

Altinget besøger Knud Tybirks kontor på det gamle plejehjem i Tranebjerg, som i dag huser alle forgreninger af det kommunale system. Tybirk flyttede fra tre år siden fra Silkeborg til Samsø for at dykke ned i udfordringer i teknisk forvaltning.

0:000:00