Kommentatorer om energiforlig: Det bliver et svært dilemma for S

ENERGIFORLIG: Skal Mette Frederiksen stå samlet med oppositionen, der i fremtiden kan blive hendes parlamentariske grundlag, eller blive en del af et bredt forlig? To kommentatorer kommer med deres bud på, hvad et energiforlig betyder i dansk politik.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Christina HoulindKristine Korsgaard

Mette Frederiksen (S) foreslår under store overskrifter en halv million elbiler og et totalforbud mod dieselbiler.

Venstre skifter midlertidigt sin blå farve ud med grøn i annoncer om partiets grønne resultater.

Og statsministeren og flere venstrefolk skriver aviskronik med titlen ”Vi blå er også grønne”. Der har været skruet op for effekterne fra de store partier op til præsentationen af regeringens energiforlig, som forventes i dag klokken 10.

For et kommende energiforlig får stor betydning for ikke bare energisektoren og Danmarks såkaldt grønne omstilling, men også positionerne på Christiansborg.

Det vurderer to politiske kommentatorer.  

”Energiudspillet er et af regeringens sidste rigtig store skud i bøssen for at få nogle resultater,” siger politisk kommentator og tidligere formand for De Konservative Hans Engell.

Energiforliget skal udstikke retning for dansk energipolitik frem mod 2030. Energiområdet er vigtigt i sig selv, fordi det er en af de sektorer, der bærer dansk økonomi, siger Peter Goll, der er tidligere rådgiver for daværende justitsminister Morten Bødskov og i dag ejer sin egen rådgivningsvirksomhed. Men også vælgermæssigt er det grønne et mere spændende politisk emne, end det har været længe.

”Miljø og klima også er kommet op igen hos vælgerne, som i målinger siger, at det er vigtigt for dem. Og der er på energiområdet et politisk slagsmål mellem rød og blå blok om klimaet, så der er noget storpolitik i det,” siger Peter Goll.

Regeringen vil splitte rød blok
Hans Engell vurderer, at de store partiers forsøg på at pudse den grønne profil af handler mere om at positionere sig over for hinanden end over for vælgerne. Og for regeringen handler det om at få splittet rød blok.

0:000:00