Konservative omfavner rød klima-alliance

GRØNNE MÅL: Konservative vil gerne med i en fælles erklæring med de røde partier, som skal tvinge regeringen til at fastholde klimamålene. Men så snart partierne bliver konkrete, vil man se, deres forslag koster arbejdspladser, lyder advarslen fra Venstre. Erhvervsliv roser regeringens linje.

Et "grønt" flertal uden om regeringen vil presse energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til at fastholde den gamle regerings klimaambitioner.
Et "grønt" flertal uden om regeringen vil presse energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til at fastholde den gamle regerings klimaambitioner.Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Morten Øyen

Konservative tager gerne imod tilbudet fra rød blok om at danne fælles front mod regeringens sænkede klimaambitioner.

Fakta
Danmarks klimamål

Med energiaftalen fra 2012 når Danmark 34 procent CO2-reduktion i 2020 i forhold til 1990-niveau. 
I februar 2014 indgik SR-regeringen sammen med Enhedslisten, SF og Konservative en aftale om en klimalov, der indeholder et klimaråd. Samme partier indgik samtidig også en aftale om, at der i 2020 skal reduceres 40 procent CO2-udledning.
Med klimaloven forpligtes regeringen til mindst hvert 5. år at fremsætte nationale klimamålsætninger med et perspektiv på 10 år. Klimarådet skal ifølge aftalen nedsættes per 1. januar 2015 og mindst en gang hvert år komme med anbefalinger til regeringen om klimaindsatsen. Ifølge aftalen skal klimarådet have et budget på 9 millioner kroner om året, oveni afsættes også tre millioner til Energistyrelsens opkvalificering på klimaområdet. Udgifterne skal dækkes gennem finansloven. 

Kilde: Energi-, Forsynings-, og Klimaministeriet

Det er SF, som har indkaldt partierne bag Danmarks klimamål – Socialdemokraterne, Radikale, Enhedslisten, Konservative og nu også Alternativet – for at fastholde Venstre-regeringen på målet om 40 procent CO2-reduktion i 2020. Målet er at formulere en fælles vedtagelse, som tvinger regeringen til at fastholde klimamålet.

Og det vil Konservative bakke op om.

”Vi møder op. Det vil være fjollet at takke nej til en invitation, som dybest set handler om at sikre en grøn dansk omstilling og danske energijob,” siger Konservatives klima- og energiordfører Mette Abildgaard.

Jeg kan Ikke rigtig se noget flertal, med mindre der bliver tryllet noget op ad hatten. For den præmis med, at det ikke må koste arbejdspladser, den har man ikke set opfyldt endnu.

Thomas Danielsen (V)
Klima- og energiordfører

Hun betoner, at regeringen er i sin ret til at ville ændre den førte politik – men, at den så må gøre det ved at fremsætte et forslag for Folketinget.

”Det vil undre mig meget, hvis ministeren vil gøre det, for han ved, at han vil blive stemt ned. Så jeg håber, regeringen besinder sig og anerkender, at der ikke er parlamentarisk opbakning til at ændre kursen om de 40 procent CO2-reduktion,” siger Mette Abildgaard.

V: Målsætning koster job
Hos regeringspartiet Venstre ser man bare slet ikke sådan på sagen.

”Vi anerkender, at der er et flertal, som vil et klimamål på 40 procent. Det er også sympatisk. Det, vi så også noterer, er, at det flertal forsvinder, hvis målet koster på den danske konkurrenceevne og arbejdspladser,” siger Venstres klima- og energiordfører, Thomas Danielsen, med henvisning til, at Konservative kun gik med i aftalen om de 40 procent CO2-reduktion med en forsikring om, at den ikke måtte svække danske virksomheders konkurrencevne og koste arbejdspladser.

Thomas Danielsen peger på, at den foregående regering fik udarbejdet et klimakatalog – som netop regnede på, hvad det ville koste med nye tiltag til CO2-reduktion.

0:000:00