Kristian Jensen om salget af Radius: En udenlandsk ejer vil blive screenet

SAMRÅD: Regeringen har nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på muligheden for at screene og gribe ind over for udenlandske investeringer i kritisk infrastruktur i Danmark. Det fortalte finansminister Kristian Jensen (V) i et samråd om salget af Ørsteds elnetselskab Radius.

Sebastian Risbøl JacobsenMorten Øyen

Nationaliteten er underordnet, men det er afgørende, at der er tillid til en eventuel køber.

Fakta
Ørsted sælger

Det tidligere Dong, nu Ørsted, har tre dele af virksomheden til salg: den danske eldistributionsforretning, privatkundeforretningen for el og gas samt udendørsbelysningsforretningen. 
  • Eldistributionsforretningen – i datterselskabet Radius – har cirka en million elnetkunder i Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland. Kunderne forsynes via et elnet på cirka 19.000 km.
  • I privatkundeforretningen sælges el til cirka 733.000 elkunder og gas til cirka 91.000 gaskunder, samt gasfyrsservice til cirka 40.000 kunder.
  • Udendørsbelysningen driver og vedligeholder cirka 160.000 gadelamper i 15 sjællandske kommuner.  
  • De tre områder udgjorde i 2017 5,6 % (1,3 mia. kr.) af Ørsteds driftsindtjening (EBITDA) og 9,6 % (6,7 mia. kr.) af den investerede kapital.

Kilde: Ørsted

Sådan sagde finansminister Kristian Jensen (V), der torsdag var kaldt i samråd i Finansudvalget om Ørsteds salg af eldistributionsforretningen Radius.

Ministeren skulle svare på, hvorvidt han ville forhindre, at Radius, som ejer elnettet og transporterer strømmen til omkring en million hjem og virksomheder i det sjællandske, sælges til saudiere, russere eller udenlandske kapitalfonde, der vil sikre profit på bekostning af danske elkunder.

Og det havde han umiddelbart ingen intentioner om, lød det.

Regeringen kan som majoritetsaktionær vælge at indkalde til generalforsamling, og regeringen kan i sidste ende vælge at trumfe et bestyrelsesskifte igennem, hvis man ikke er enig i de beslutninger, som træffes.

Kristian Jensen (V)
Finansminister

"Jeg forventer, at der vil være forskellige typer af købere, der både kan tilbyde en attraktiv pris og udgøre en ansvarlig ejer. Herunder formodentlig også forbruger- og kundeejede selskaber i energisektoren. Jeg hverken kan eller vil dog arbejde for bestemte typer af købere, der skal begunstiges i salgsprocessen eller ved et eventuelt salg," sagde Kristian Jensen.

Krav til køber
Men samrådet viste, at ministeren havde nogle fodnoter til den umiddelbare melding.

Man kan jo spørge sig selv, hvorfor vi mener, det er nødvendigt at have en lovgivning, der gør, at man kan vurdere udenlandske investeringer, ud fra om de udgør en sikkerhedsmæssig risiko for Danmark, og hvorvidt de lever op til en vurdering af den offentlige orden.

Kristian Jensen (V)
Finansminister

Formelt skal beslutningen om salget hverken igennem et flertal i Folketinget eller statens godkendelse, før der tages en beslutning. Efter beslutningen om, at Dong, nu Ørsted, blev et aktieselskab, er dens slags beslutninger betroet Ørsteds bestyrelse.

Alligevel lød det fra finansministeren, at et salg kun vil ske til en "egnet køber, som der kan være tillid til, og som på ansvarlig vis kan drive kritisk infrastruktur i Danmark." I praksis skal Energistyrelsen godkende og vurdere, om ny ejer kan løfte opgaven på både teknisk og økonomisk forsvarlig vis, fortalte Kristian Jensen.

Aktiemajoritetens magt
Enhedslistens Pelle Dragsted, der havde indkaldt til samrådet, ønskede at vide, hvilke muligheder regeringen og forligskredsen reelt havde for at bremse et salg. Her advarede finansministeren mod politisk indblanding i selskabet, men understregede samtidig - omend indpakket i en advarsel - at staten stadig har aktiemajoritet i Ørsted og derfor kan tage et ultimativt værktøj i hånden:

0:000:00