Kritik af hastelov om el

KONKURRENCE: Regeringen vil sløjfe forsyningspligten på el. Det bekymrer Enhedslisten, der frygter priserne bliver højere for forbrugerne. LA kalder forslaget for pseudoliberalisering.
Flere peger på, at prisen på el vil stige, hvis man alene ophæver forsyningspligten uden at styrke mobiliteten hos forbrugerne.
Flere peger på, at prisen på el vil stige, hvis man alene ophæver forsyningspligten uden at styrke mobiliteten hos forbrugerne.Foto: gsbrown99/flickr
Agnete Finnemann Scheel

Enhedslisten er skeptisk over for regeringens nye forslag om at ophæve forsyningpligten på el-markedet.

"Fjerner man forsyningspligten, er der stor risiko for prisstigninger, og det er jeg meget bekymret for," siger Enhedslistens energiordfører, Per Clausen.

Han støttes af Dansk Folkeparti.

"Vi har ikke tænkt os at bakke noget op, som vil føre til højere priser for de svageste forbrugere," siger energiordfører Mikkel Dencker.

EU presser lovforslag igennem
Et eftersyn af el-markedet med henblik på yderligere liberalisering var ellers allerede i gang, før regeringen blev opmærksom på, at de nuværende regler er i strid med EU.

"Man er tilsyneladende blevet nervøs for, at EU ikke vil tillade den måde, man kører el-markedet nu. Så derfor laver man laver sådan en hovsa-løsning for at rette ind efter EU-regler - men det er uacceptabelt," siger Enhedslistens Per Clausen, der ønsker yderligere drøftelser med klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), inden Enhedslisten melder ud, om de støtter forslaget.

Fakta
Bevillingerne til forsyningpligten - som leverer strøm til over 85 procent af forbrungerne - bliver i dag tildelt i en 5-årig periode, inden for en geografisk afgrænsning og uden andre leverandører reelt har haft mulighed for at konkurrere.

Og derfor skal reglerne laves om hurtigst muligt.

"Denne praksis kan ikke fortsætte, da sådanne rettigheder efter EU-retten skal tildeles på ikke-diskriminerende og gennemsigtige vilkår," lyder det i høringsbrevet fra Energistyrelsen.


Kilde: Energistyrelsen

LA: Pseudoliberaliseing
Lovforslaget vil ophæve forsyningspligten, der siden 2003 har forpligtet og givet el-selskaber ret til at levere strøm til forbrugerne via 37 fem-årige licenser. Det er cirka 85 procent af de danske forbrugere, som ikke har valgt el-selskab og derfor får leveret strøm via forsyningspligten.

Med lovgivningen skal el-selskaberne oplyse om de nye regler og tilbyde forbrugerne el på markedsvilkår. Men det vil forvride konkurrencen, lyder kritikken, for så vil forbrugerne med stor sandsynlighed tilfalde det samme selskab, som leverede el via forsyningspligten.

"Denne form for pseudoliberaliseing kan vi ikke gå med til. Vi synes ikke, det kan være rigtigt, at man på denne måde giver de store el-selskaber så betydelige fordele ved at have direkte adgang til kunderne," lyder det fra Villum Christensen.

Denne form for pseudoliberaliseing kan vi ikke gå med til. Vi synes ikke, det kan være rigtigt, at man på denne måde giver de store el-selskaber så betydelige fordele ved at have direkte adgang til kunderne.

Villum Christensen
Energiordfører, Liberal Alliance

Han så hellere, at en uafhængig instans som Energinet.dk skulle oplyse forbrugerne om, hvilke el-leverandører de kan vælge mellem.

"Den foreslåede model vil efter vores opfattelse slet ikke sikre konkurrencen på dette 40 mia. kr. store marked, hvor kun omkring 10 procent af kunderne ser ud til at interessere sig for forbrugsvalget," siger Villum Christensen.

Venstre positive
I Venstre er Lars Chr. Lilleholt ikke nødvendigvis enig i, at forslaget vil forvride konkurrencen.

0:000:00