Landbruget ruster sig til et grønt valgår

ANALYSE: Landbruget forbereder sig på, at de grønne valgkanoner indstiller sigtekornet mod landbrugets klimabelastning. Og det kan meget vel blive starten på en ny fase, hvor de grønne krav til landbruget vil blive mere og mere intense – uanset hvem der sidder i regering.  

Med et folketingsvalg forude indstiller flere organisationer deres medlemmer på, at landbruget kan blive yndet madding i grønne partiers vælgerfangst.
Med et folketingsvalg forude indstiller flere organisationer deres medlemmer på, at landbruget kan blive yndet madding i grønne partiers vælgerfangst.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Landbruget forbereder sig på et hæsblæsende forår.

Med et folketingsvalg forude indstiller flere organisationer deres medlemmer på, at landbruget kan blive yndet madding i grønne partiers vælgerfangst.

Bæredygtigt Landbrug advarer i et medlemsbrev om, at foråret 2019 med garanti vil blive det mest forskruede, landmændene har set til dato, med hensyn til landbrugs- og miljøpolitiske udmeldinger.

Ræsonnementet er, at regeringen på sin side skal forsøge at lukke flanken på det grønne område op til et valg, mens oppositionen vil forsøge at byde over med krav.

Også foreningen Danske Mælkeproducenter søger i et medlemsbrev at berede mælkeproducenter på en valgkamp, hvor flere partier vil være "villige til at slagte køer for at få nedbragt landbrugets andel af klimapåvirkningen".

Landbrugets forventninger er da heller ikke opstået ud af det blå. Særligt det seneste år har flere partier markeret sig med nye landbrugsudspil og en skærpet miljø- og klimaretorik.

Enhedslisten har meldt ud, at en god start på at klimaomstille dansk landbrug kunne være at halvere den danske svineproduktion. SF har i sit nye landbrugsudspil lagt op til at reducere landbrugsarealet med cirka syv procent og reducere tilsvarende i antal husdyr. Alternativet har foreslået at indføre en kødafgift på 17 kroner per kilo oksekød, kalvekød og lammekød.

Hysterisk køddebat 
Hidtil har landbruget kunnet varme sig ved, at udmeldinger af denne kaliber er blevet affejet af blandt andre Venstre og Socialdemokratiet. På et debatmøde afholdt af Jysk Landbrug i november sidste år kaldte Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ligefrem diskussionen om kød og klima for hysterisk, hvorefter hun uddybede sin pointe.

"Jeg synes, det er noget pjat at tro, at vi løser hele klimaproblemstillingen ved at få det til handle om kød. For CO2-udslippet fra de flyvemaskiner, som folk tager for at fortælle hinanden, at de ikke skal spise kød, det er et langt større problem," sagde hun ifølge et videoklip på Landbrugsavisen.dk.

0:000:00