Landmænd skal have hjælp til bio-udviklingen

BIOGAS: Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) efterlyser nye investeringsmodeller, der kan gøre det attraktivt for private at investere i biogasanlæg. For landmændene kan ikke løfte opgaven alene, mener han.
Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) håber, at man snart kan finde nye investeringsmodeller for fremtidens biogasanlæg.
Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) håber, at man snart kan finde nye investeringsmodeller for fremtidens biogasanlæg. Foto: Colourbox
Per Bang ThomsenMorten Øyen

Hvis Danmark skal nå i mål med sine biogas-ambitioner, bliver man nødt til at udvikle investeringsmodeller, som kan lokke nye, pengestærke investorer til.

Det mener klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), som opfordrer biogas-aktører, banker og lokalpolitikere rundt om i kommunerne til at sætte sig sammen og tænke kreativt.

"Mit håb er, at det ikke kun er landmændene, som vil investere i nye biogasanlæg. Der skal også andre investorer til, og det kræver, at aktørerne selv går i gang med at udvikle nye investeringsmodeller. Det er ikke noget, jeg kan gøre," siger Martin Lidegaard.

Kræver en del arbejde
Meldingen kommer, få dage efter at Altinget.dk kunne fortælle, at regeringens biogas-strategi risikerer at blive en fuser.

Fakta
Altinget vil over de næste uger sætte fokus på det biobaserede samfund.

Målet med bioøkonomi er en bedre og mere bæredygtig udvikling af naturressourcerne både i landbrug og fiskeri, samtidig med at produkter fra den petrokemiske industri erstattes af biologisk producerede produkter, og at energiforsyningen bliver fossilfri.


Kilde: Styrelsen for Forskning og Innovation

LÆS: Spirende biogas-optimisme kan let fuse ud  

I dag er størstedelen af landets fællesanlæg nemlig ejet af landmænd, der i grupper har stået for at finansiere anlæggene. Men flere af landets banker er yderst tilbageholdende med at låne penge ud til landmænd, der ønsker at bygge nye biogasanlæg. Bankerne vil have sikkerhed for deres investeringer, og derfor er udviklingen i høj grad bundet op på nye investorer, som vil satse deres sparepenge på den spirende biogas-sektor.

Mit håb er, at det ikke kun er landmændene, som vil investere i nye biogasanlæg. Der skal også andre investorer til, og det kræver, at aktørerne selv går i gang med at udvikle nye investeringsmodeller. Det er ikke noget, jeg kan gøre.

Martin Lidegaard (R)
Klima- og energiminister

Klima- og energiministeren er dog overbevist om, at der findes privatinvestorer rundt om i landet, som er villige til at investere i de nye biogas-anlæg.

"Det er dog klart, at det kræver en del arbejde at få lavet en model for risikoopdelingen, som man eksempelvis kender det inden for vindmølleområdet. Man skal finde ud, hvor stor en risiko henholdsvis energiselskaberne og de andre investorer vil tage," siger han og understreger, at han som minister ikke kan gøre mere på den front.

"Jeg kan kun lave nogle rammevilkår, der gør det både rentabelt og kommercielt attraktivt at investere i det. Det er det, der er kommet med energiforliget, og derfor er min opfordring blot, at man snart kommer i gang," siger ministeren og henviser til forliget fra marts, hvor man blandt andet valgte at hæve prisen på biogas samt anlægsstøtten til nye biogasanlæg.

0:000:00