Lidegaard maner til ro om energiaftale

ENERGIAFTALE: Det er for tidligt at afgøre, om forudsætningerne bag energiforliget er skredet, siger Martin Lidegaard (R). DF truer fortsat med exit, mens VK støtter krav om nye beregninger. EL mener, de borgerlige opfører sig uansvarligt.
Der kommer en større evaluering af energiaftalen i 2015, fortæller Martin Lidegaard.
Der kommer en større evaluering af energiaftalen i 2015, fortæller Martin Lidegaard.Foto: Folketinget
Morten Øyen
Det er alt for tidligt at afgøre, om forudsætningerne bag sidste års energiforlig er skredet. Sådan lyder det fra klima- og energiminister Martin Lidegaard, efter Dansk Folkeparti mandag truede med at forlade energiforliget.

"Vi har allerede lagt ind i vores processer med energiaftalen, at vi hele tiden skal tjekke, at vi er på den sikre side samlet set. Derfor advarer jeg også mod, at man, hver gang udviklingen ikke helt er som ventet på et område, kræver hele energiaftalen lavet om. Sådan kan man ikke føre energipolitik," siger Martin Lidegaard.

Han fortæller, at som et led i energiaftalen er der netop blevet sat en analyse i gang, som skal se på, om energiafgifterne kan indrettes mere hensigtsmæssigt. Desuden vil der i 2015 komme en større evaluering af, om aftalen økonomisk er inden for det, som er aftalt.

"Jeg synes, man skal passe på med at skabe usikkerhed omkring de langsigtede rammebetingelser. Det værste, man kan gøre, er hele tiden at lave om på de beslutninger, man træffer - det vil kun gøre investeringerne mere usikre, og det gør prisen højere," siger ministeren.

DF fastholder trussel
Hos Dansk Folkeparti er man dog utilfreds med igen og igen at høre historier om, at forudsætningerne bag energiaftalen skrider: CO2-kvoteprisen er meget lavere end forventet, det samme er olieprisen, mens PSO-afgiften det seneste år har været markant højere, end partierne havde håbet.

Fakta
Hovedresultater af energiaftalen

- Med initiativerne bliver CO2-udledningen i 2020 34 procent mindre end niveauet i 1990.
- Energiforbruget vil falde med 12 procent i 2020 i forhold til 2006.
- 35 procent af vores energi vil komme fra VE i 2020 og 49,5 procent fra vind.

Omkostninger

En gennemsnitlig husholdning skal i 2020 betale 1.300 kroner mere for energien. Virksomhederne skal betale 200 kr. pr. ansat. Og den samlede regning bliver på 3,5 mia. kr. i 2020.


Kilde: Klima- og Energiministeriet

"Så nu slår vi i bordet," siger energiordfører Mikkel Dencker (DF).

I første omgang vil partiet have nye beregninger af energiaftalen for at se, om noget skal justeres. Dernæst vil Dansk Folkeparti så tage stilling til, om partiet vil forlade energiforliget i forbindelse med næste valg.

Vi har ikke planer om at forlade energiaftalen. Vi har større indflydelse ved at blive inden for aftalen end stå uden for den.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Klima- og energiordfører

"Det er klart, at vi kan ikke blive ved med til evig tid at være med i noget, som ikke holder," siger Mikkel Dencker og fortsætter:

"Vores holdning er, at det ikke må være dyrere, end det var forudsat fra starten. Hvis det viser sig, at indtægterne ikke kommer i den grad, man havde regnet med, eller udgifterne bliver dyrere, vil vi have, at der skæres i udgifterne".

VK: Vi står ved aftale
Både Konservative og Venstre deler Dansk Folkepartis bekymring for, at udgifterne til energiaftalen bliver større end ventet. Desuden har de to partier et generelt politisk ønske om at forbedre den danske konkurrenceevne - noget, de mener, kan gøres ved lavere afgifter.

0:000:00