Lilleholt overvejer Bornholm som ny grøn test-ø

GRØN-Ø: Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil tage kommunens ønske om at gøre Bornholm til grøn test-ø med i forhandlingerne om en ny energiaftale. Jeg synes absolut, at det er positivt og noget, der skal overvejes, lyder det fra ministeren.

Det skal ikke kun være historiske monomenter som Nylars Rundkirke og turisme, som Bornholm skal være kendt for. Lokalt vil man gerne, at Bornholm skal være grøn test-ø.
Det skal ikke kun være historiske monomenter som Nylars Rundkirke og turisme, som Bornholm skal være kendt for. Lokalt vil man gerne, at Bornholm skal være grøn test-ø.Foto: /ritzau/WAHLSTRØM H & J
Morten Øyen

På Bornholm drømmes der om i fremtiden at blive Danmarks grønne test-ø. Og da ministeren var på besøg hos Bornholms Energi & Forsyning i fredags fik ideen ekstra næring.

”Det er en mulighed. Efter besøget i dag synes jeg absolut, at det er positivt og noget, der skal overvejes,” sagde Lars Chr. Lilleholt efterfølgende til Bornholms Tidende, hvortil han tilføjede:

”Nu kan jeg ikke træffe den afgørelse alene. Det er noget, som vi blandt andet skal drøfte i energiforligskredsen, men det er et emne, jeg vil tage op, og som jeg ser nogle muligheder og perspektiver i, blandt andet fordi Bornholm er et afgrænset geografisk område.”

Senere på året vil regeringen efter planen spille ud med sit forslag til en ny energiaftale, der skal gælde efter 2020.

Det er et emne, jeg vil tage op, og som jeg ser nogle muligheder og perspektiver i, blandt andet fordi Bornholm er et afgrænset geografisk område.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Skal konkretiseres
Og ideen om en test-ø kan meget vel komme på bordet.

I Energikommissionens oplæg til regeringen er der en anbefaling om at udpege et geografisk afgrænset område, hvor man kan lade industrien udvikle på deres produktion og eksperimentere med, hvordan man kan få forbrugerne til at være mere energirigtige i deres adfærd.

”Der har vi, i al beskedenhed, alle forudsætninger. Geografien er afgrænset, og vi har en meget stor andel af vedvarende energi. Vi har også den fordel, at vi har slået vores forsyningsselskaber sammen, så vi har en multiforsyning. Vi har alt under én hat, og det gør det hele meget nemmere,” sagde Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), under ministerens rundvisning hos Bornholms Energi & Forsyning, ifølge Bornholms Tidende.

Umiddelbart forestiller Bornholms Forsyning og Regionskommunen sig, at det koster fire millioner kroner om året til etablering af et Grøn test-ø-sekretariat. Og ifølge borgmesteren er der opbakning fra DI, Dansk Byggeri, ligesom der er lokal opbakning til at være grøn foregangsø.

”Nu har jeg bedt om at få konkretiseret, hvad det mere præcist er, man forestiller sig. Så vil jeg tage det med tilbage og drøfte det med de andre partier i forbindelse med, at vi skal lave en ny energiaftale,” siger Lars Chr. Lilleholt til Bornholms Tidende.

0:000:00