Lilleholt: Toårig energispareaftale giver rene linjer

BESPARELSER: Det skaber usikkerhed for kunder og elselskaber, at regeringen pludselig ønsker, at energispareaftalen skal vare to år i stedet for fem, mener Dansk Energi. Det er ikke en drastisk ændring, svarer ministeren.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt  (V) mener der er god grund til, at aftalen om energiselskabernes energibesparelser kun skal række i to år.
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt  (V) mener der er god grund til, at aftalen om energiselskabernes energibesparelser kun skal række i to år.Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Morten Øyen

Der er god grund til, at regeringen foreslår en toårig aftale om energiselskabernes spareindsats efter 2015. Det er meldingen fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), efter Dansk Energi har kritiseret regeringens bestræbelser.

Fakta
Siden 2006 har energiselskaberne haft en frivillig aftale med energi-, forsyning og klimaministeren om at opfylde målsætninger for realisering af energibesparelser hos aftagere af energi også benævnt som slutbrugerne. Energiselskaberne får dækket deres omkostninger i forbindelse med energispareindsatsen ved at opkræve de fulde omkostninger over slutbrugernes energiregninger. Energispareaftalen er ændret, og aftalen er indgået på ny, første gang i november 2009 og senest 13. november 2012. I øjeblikket foregår forhandlinger om en ny aftale, der efter planen skal træde i kraft 1. januar 2016.

Kilde: efkm.dk

Ifølge Dansk Energi var der lagt op til, at aftalen mellem ministeren og energiselskaberne om deres energibesparelser skulle vare fem år – indtil ministeren, uden at varsle energiselskaberne, udsendte en pressemeddelelse, hvor målet nu var en toårig aftale, der skal træde i kraft efter nytår.

Det undrer brancheorganisationen, der samtidig kritiserer hele forløbet omkring den nye aftale for at være ”nølet”.

”Derfor må vi sammen med de andre parter i aftalen drøfte vores mulighed for at deltage frivilligt. Udfordringen, ved at aftalen kun løber i to år, er, at det giver usikkerhed for både kunder og energiselskaberne,” siger adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard i en pressemeddelelse.

Hvis analysen viser, at der er god ræson i det, så vil vi gerne have muligheden for at flytte indsatsen, og så er det uhensigtsmæssigt at være bundet på en lang aftale.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings-, og klimaminister

Minister beklager forløb
Energi-, forsynings- og klimaministeren fortæller, at han beklager, hvis forløbet ikke har været snorlige.

”Vi bestræber os på at have en god og tæt dialog med branchen og andre aktører, hvor vi løbende orienterer alle så godt, som vi kan,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Fem år ikke en præmis
Han ser dog intet problem i, at regeringen arbejder for, at aftalen kun skal strække sig i to år frem.

”Det har aldrig været en præmis for forhandlingerne, at der skulle laves en femårig aftale,” siger ministeren og peger på, at en nuværende aftaleperiode gælder for tre år.

”Så det er jo ikke, fordi vi lægger op til at ændre meget drastisk på det med en toårs aftaleperiode,” siger han.

0:000:00