Løkke til energibranchen: I er forud for jeres tid

TALE: Der var ros til energibranchen, bekymring over USA og håb om ny bred energiaftale, da statminister Lars Løkke Rasmussen torsdag gæstede Energiens Topmøde i Lokomotivværkstedet i København. Her kan du læse hele talen fra statsministeren.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix
Redaktionen

Statsministerens tale ved Energiens topmøde
(det talte ord gælder)

Tak for ordet – og tak for invitationen.

Jeg har set frem til at være med i dag.

Og jeg synes, at I har fundet et passende sted til arrangementet.

Den skærpede internationale konkurrence er netop et bevis på, at grøn energi er en god forretning. Også for USA. Alle kan se – næsten alle i hvert fald – at det er et lukrativt marked.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

Et tidligere lokomotivværksted. I sig selv et billede på forandring.

Samtidig har I sat drømme som tema.

Danmark har et af de mest pålidelige energisystemer i verden. Med en el-forsyningssikkerhed på 99,99 pct. Tænk, hvis I også stod for vores togdrift. Så var der næsten kun vejret og regeringen tilbage at klage over.


Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

Og så kan man jo selv vælge, om man vil drømme sig tilbage til fortiden. Til dengang, hvor dampende lokomotiver og slidte mænd knoklede fra morgen til aften.

Eller om man vil drømme sig ind i fremtiden – om nye muligheder og mere velstand for alle. For hele Danmark. Det bestemmer man selv.

Jeg vælger det sidste. Jeg tror meget på fremtiden. Og det håber jeg også, at I gør. Hvis man vælger stilstand, når andre sætter fart på, sakker man bagud.

For Danmark har brug for jer. En stærk energisektor.

I er vigtige for vores vækst og velstand. Man kan vel nærmest sige, at I sætter Danmarks vækst på skinner.

Virksomheder, organisationer, forbrugere – alle er vi afhængige af den energi, I producerer. Og af at der er strøm i stikkontakten døgnet rundt til en fornuftig pris.

Dét leverer I. Danmark har et af de mest pålidelige energisystemer i verden. Med en el-forsyningssikkerhed på 99,99 procent.

Tænk, hvis I også stod for vores togdrift. Så var der næsten kun vejret og regeringen tilbage at klage over.

*** 

Når I er så pålidelige, er det blandt andet fordi, I er fulgt med tiden. Faktisk er I forud for jeres tid. Det har givet hele Danmark et forspring.

Jeg er gammel nok til at kunne huske de bilfrie søndage. Som jo var nødvendige, fordi Danmark var afhængig af olie fra Mellemøsten.

Set i et romantisk bakspejl var det måske meget hyggeligt. Jeg husker, hvordan jeg gik hånd i hånd med mine forældre på hovedvejen. Men vi havde jo simpelthen deponeret grundlaget for vores udvikling i Yom Kippur-krigens minefelt. Det var ikke hyggeligt – det var uhyggeligt.

Sådan er det heldigvis ikke længere. Nu er det os, der forsyner resten af verden med vores energiløsninger.

I dag står energieksporten for næsten 12 procent af den samlede danske vareeksport. Det gør os til det land i Europa, hvor eksporten af energi udgør den største andel af den samlede eksport.

Og dansk energi er i høj kurs.

I det seneste år har jeg haft danske virksomheder med på en række besøg rundt om i verden. I USA, Sydkorea, Mexico.

Alle steder, bliver danske energi- og klimaløsninger beundret.

Det oplevede jeg også, da jeg var i Kina for cirka en måned siden.

I medierne handlede turen vist mest om pandabjørne. De sælger bare bedre end energiløsninger. I hvert fald i pressen.

Men det er da mindst ligeså fantastisk, at et så stort land som Kina – med omkring 1,4 milliarder indbyggere – vender blikket mod vores lille land for at finde fremtidens energisystemer.

Og de nøjes jo ikke bare med se på Danmark. De kommer også hertil.

Kina har etableret omkring 150 virksomheder i Danmark. Og vi tiltrækker ikke alene kineserne.

Apple har slået sig ned i Viborg. Facebook i Odense. Det er ikke tilfældigt, at de har valgt Danmark.

Det gør de, fordi vi har nogle af verdens bedste energisystemer. Sammentænkte, stabile løsninger. Med en fantastisk grøn profil.

Det er også en af årsagerne til, at vi har fået tildelt værtsskabet for verdens nok største energikonference under overskriften Øresund Energy Week.

En unik begivenhed i 2018, hvor vi samler verdens største økonomier og CO2-udledere for at drøfte, hvordan vi kan komme videre med den grønne omstilling.

Det kan vi godt være stolte af. Det kan I godt være stolte af.

***

Selvom det går godt, så kan vi ikke tillade os at trække stikket. Hverken i energibranchen eller som samfund.

Tværtimod. Vi skal sætte endnu mere strøm til Danmarks fremtid.

Det kræver ikke kun, at vores energiløsninger er blandt de reneste og mest pålidelige. De skal også kunne konkurrere på prisen.

Og den udfordring bliver ikke mindre i de kommende år, hvor den internationale konkurrence på energiområdet bliver stadig større.

Derfor er jeg glad for – og stolt af – at regeringen i marts kunne lancere den første eksportstrategi på energiområdet.

En strategi, der har som vision at fordoble eksporten af energiteknologi. Fra cirka 70 milliarder kroner i 2015. Til mindst 140 milliarder kroner i 2030. Blandt andet ved at samtænke, koordinere og udvikle eksportfremmeindsatsen i endnu højere grad, end vi gør i dag.

Tak til jer i salen, som har bidraget til strategien. Vi får også brug for jer til at føre den ud i livet.

*** 

Og det er også derfor, at regeringen fører en energi- og klimapolitik, hvor bæredygtighed og effektivitet går hånd i hånd. Det er i det krydsfelt – mellem klima og pris – at vi har noget at byde ind med.

På den ene side et meget ambitiøst mål om, at vedvarende energi skal udgøre mindst 50 procent af vores energiforbrug i 2030. Og at Danmark skal være helt uafhængig af fossile brændsler i 2050.

På den anden side, et lige så vigtigt mål om, at energi skal blive billigere.

Så alle Danmarks virksomheder står stærkere på eksportmarkederne. Ikke kun på energiområdet. Fordi deres produkter bliver billigere, når deres energiomkostninger falder.

Sådan hænger tingene jo også sammen. Det er fakta.

Det gælder alle brancher – og i alle lande.

Også på den anden side af Atlanten. Her er det vigtigt, at vi yder vores til en faktabaseret debat.

Altså - den skærpede internationale konkurrence er netop et bevis på, at grøn energi er en god forretning. Også for USA. Alle kan se – næsten alle i hvert fald – at det er et lukrativt marked.

Derfor er de argumenter, som i øjeblikket fremføres, forkerte.

Vindbæltet i USA ligger lige over rustbæltet, hvor man har problemer med arbejdsløshed. Og amerikanernes egne tal viser, at man vil kunne skabe 600.000 arbejdspladser i den amerikanske vindindustri.

Det potentiale forsvinder ikke – for det er primært drevet af faldende priser på vedvarende energi og delstaternes individuelle energipolitik.

Og jeg noterer mig med glæde, at for eksempel delstaterne Californien, New York og Washington – som står for en femtedel af USA’s økonomi – ønsker at fortsætte i den grønne retning.

Dem skal vi fortsætte det gode samarbejde med.

Også selvom USA nu vælger at indløse medlemskab til den ensomme klub af de parter til FN’s klimakonvention, der har valgt at stå udenfor Parisaftalen. En klub, hvis øvrige medlemmer kun tæller Syrien og Nicaragua.

Og helt ærligt, så tror jeg nu nok, at aftalen skal overleve. Den er stærk. Undertegnet af 196 lande og ratificeret i 147. Og den globale bevægelse i retning af grøn omstilling vil fortsætte.

Til gengæld bekymrer det mig meget, at USA – med beslutningen om at ville forlade Paris-aftalen – sætter spørgsmålstegn ved værdien af brede, internationale aftaler.

Det bekymrer mig, at USA på den måde gør sig mindre, end de er. Og dermed overlader spillebanen til andre.

Hvis man forlader magtens rum, går andre ind i det. Det er min bekymring på mange udenrigspolitiske områder. 

***

Det skal vi også gøre i Danmark.

Det er også grunden til, at vi har nedsat et Disruptionråd. Partnerskabet for Danmarks fremtid. For vi har brug for at se på – helt bredt – hvordan vi kan gribe fremtiden.

Et partnerskab, hvor vi netop ser på, hvad der skal til, for at Danmark kan komme forlæns ind i fremtiden. Gribe de teknologiske muligheder. Omsætte dem til vækst.

Dét har vi været gode til i Danmark. Og det skal vi dyrke i fremtiden.

Det var også baggrunden for, at vi nedsatte en Energikommission. Som afleverede sine anbefalinger i april.

Dem glæder jeg mig over. Og jeg glæder mig særligt over, at heller ikke Energikommissionen kan få øje på noget modsætningsforhold mellem at være ambitiøs og have fokus på omkostningerne. Tværtimod.

Tak til jer her i salen, som har bidraget til rapporten. I skal vide, at den bliver læst med stor interesse.

For vi er helt klar over, at vi ikke har alle svarene selv. Vi skal finde dem sammen. Og regeringen lytter.

Vi handler også.

Vi har afskaffet PSO-afgiften. Den måske største enkeltstående lempelse for dansk erhvervsliv i en generation. Det er godt for konkurrencekraften. For fremstillingsvirksomhederne. Og vi har gjort det på en måde, som samtidig sikrer finansiering af den grønne omstilling – og giver danskerne billigere el i stikkontakten.

Vi har indgået en ny Nordsø-aftale. En god løsning, som både giver vækst og arbejdspladser langs Vestkysten. I Syddanmark. I Esbjerg. Og som ikke mindst giver et anseeligt milliardbeløb til den fælles kasse.

Jeg håber også, at vi lander en god løsning i de kommende forhandlinger om en ny energiaftale. Også her vil det være regeringens mål, at forene udvikling og konkurrencedygtighed – for at skabe ægte omstilling. 

***

Heldigvis har vi også en god tradition for at lytte til hinanden på Christiansborg. I hvert fald når det gælder energiområdet.

Sådan ønsker jeg, at det skal fortsætte. Vi skal finde holdbare løsninger, der rækker langt ud i fremtiden – så I – som sektor – ved, hvad I har at holde jer til.

Det tror jeg, vi kan lykkes med.

Men vi skal ikke være naive – udviklingen i priser og teknologier er svær at spå om – det ved I om nogen! Der skal være plads til at tilpasse ambitionerne efter den virkelighed, vi ser.

Når jeg ser på oppositionens udspil til de kommende energiforhandlinger, kan jeg – under al den varme luft – heldigvis finde mange lighedspunkter med regeringens ambitioner.

Vi formulerer målet for 2030 lidt forskelligt:

- Vi ønsker, at mindst 50 procent af det samlede energibehov skal komme fra vedvarende kilder.

- Oppositionen ønsker, at 100 procent af el-produktionen skal komme fra vedvarende energikilder.

Hvis vi lykkes, vil det i praksis betyde, at vi er tæt på at opfylde samme målsætning.

Så der er nok ikke så langt imellem os.

Der er dog ét problem. Nemlig spørgsmålet om finansieringen. Hvor skal pengene komme fra? Det håber jeg, vi bliver klogere på. Det er ikke helt uvæsentligt. 

***

Men grundlæggende er jeg optimist. Ikke kun omkring energiforhandlingerne. Men på hele Danmarks vegne.

Optimist, fordi når man løfter blikket. Ser på de store muligheder i stedet for de beskedne begrænsninger. Ser på verden. Ser på Danmark.

Så står vi bom-stærkt.

Siden valget er der skabt 91.000 nye private arbejdspladser.

Vi har den laveste ledighed i 40 år, på nær to år i nullerne, hvor der var overophedning.

Det laveste antal personer på offentlig forsørgelse i 10 år.

Det laveste antal asylansøgere i siden 3. kvartal 2008.

En sund økonomi. Som med regeringens udspil til vækst og velfærd 2025 også vil være sund i fremtiden.

Danmark er europamestre i digitalisering.

Sådan skal det blive ved.

Tak for ordet og rigtig god dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00