Måling: De røde er grønne, de blå er blå

POLITIKOMRÅDER: Mere end hver tredje røde vælger har miljø og klima blandt de tre mest afgørende emner, når de skal stemme ved næste folketingsvalg. De blå vælgere har det grønne meget længere nede på listen.

Miljø og klima er normalt ikke et tema, der afgør valg. Men det tæller alligevel højt, når vælgerne skal stemme.

Det fremgår af en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget, hvor svarpersonerne ud fra en liste med 16 politikområder har identificeret de tre emner, der har størst betydning for deres stemmeafgivning ved et folketingsvalg.

Her peger 22 procent af vælgerne på miljø og klima som et af de tre højest prioriterede emner, når de skal stemme ved et folketingsvalg.

Stigende betydning
Der er stadig et stykke op til udlændinge på 35 procent og sundhed på 33 procent, der topper vælgernes dagsorden – men det grønne er lige så afgørende for vælgerne stemme som kriminalitet (23), skat (21) og socialpolitik (24), viser målingen.

”Der har altid været et vist vælgersegment, der har set det grønne område som afgørende. Tidligere var det mest folk, der var optaget af miljøspørgsmål. Men med klimapolitikkens stigende betydning er det segment blevet større. Derfor er det ikke underligt, at de områder kommer pænt op på vælgernes prioriteringsliste,” siger Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Ser man på vælgerne ud fra, hvilke partier de vil stemme på, afsløres det hurtigt, at der er stor forskel på, hvor højt vælgerne i rød blok og i blå blok prioriterer området.

(Artiklen fortsætter under grafen)

34 procent af vælgerne, der stemmer på et parti i rød blok, har miljø og klima blandt de tre emner, der har størst betydning for deres kryds ved valget.

For de røde vælgere er det kun overgået af socialpolitik på 37 procent og sundhedspolitik på 35 procent. Og der er et stykke ned til fjerdepladsen, som er arbejdsmarkedspolitik med 24 procent.

Til sammenligning er der kun 10 procent af de borgerlige vælgere, der siger, miljø og klima er afgørende for deres stemme. Det svarer til en 10. plads. De blå vælgere lader i stedet krydset afgøres af udlændingepolitik (51), sundhedspolitik (35) og kriminalitet og retspolitik (32).

Vigtigst for ALT- og EL-vælgere
Dykker man ned i vælgerne for de enkelte partier, er forskellene endnu større.

Vælgere fra Alternativet og Enhedslisten prioriterer de grønne områder som de vigtigste overhovedet med henholdsvis 55 og 54 procent. Blandt SF-vælgerne har 44 procent emnet i top tre, mens det samme gælder for hver tredje radikale vælger (33 procent).

I blå blok er det overhovedet ikke noget, der flytter stemmer. Heller ikke hos Konservative, der ellers har haft en grøn profil siden Connie Hedegaards dage.

Kan mobilisere modstandere
Ifølge Erik Holstein afspejler målingen ikke, at de blå vælgere er ligeglade med det grønne eller ønsker en ”sort” klimapolitik. Snarere at det bare er et emne, de blå vælgere ikke flytter deres stemme for.

Kan de blå partier så måske gøre sig håb i at snuppe ”grønne” vælgere over midten fra rød blok? Ved at tilbyde en ”bedre pakke”?

Det skal man ikke regne med, vurderer Erik Holstein.

”Blå blok kan i øjeblikket ikke konkurrere med rød blok, når det gælder en grøn profil. Så det er næppe noget, de blå kan vinde stemmer på. Men blå blok risikerer at mobilisere modstandernes vælgere, hvis der føres en miljø- og klimapolitik, der vækker alt for megen modstand,” siger han.

Forrige artikel Altinget kårer årets aftaler, aflysninger og skrækeksempler Altinget kårer årets aftaler, aflysninger og skrækeksempler Næste artikel I politisk mesterlære som ministersekretær I politisk mesterlære som ministersekretær