Mindre iltsvind i 2011 end normalt

KORT NYT: Perioderne med iltsvind har været kortere, og arealudbredelsen for iltsvind har været mindre i år end normalt. Det er konklusionen i årets sidste iltsvindrapport, der er udarbejdet af DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.
2011 har været et godt år for de dyr og planter, der lever i de danske farvande. For problemerne med iltsvind har nemlig været mindre i år end normalt, viser ny rapport. Færre områder har således været ramt af iltsvind i år sammenlignet med de foregående år, og perioderne med iltsvind har også været kortere.

I sommerperioden var det kun de mest udsatte områder som Limfjorden, det sydlige Lillebælt og de tilstødende jyske fjorde, der var ramt af iltsvind. Og perioderne med iltsvind har også været kortere. Kun få udslip af svovlbrinte fra havbunden er således blevet registreret.

En af forklaringerne er blandt andet den regnfulde danske sommer, hvor de lange perioder med nedbør og blæst har været medvirkende til at gøre udbredelsen af iltsvind mindre end normalt.

De positive tendenser er dog fortsat hen over efteråret. Ved udgangen af november er det således kun i Øresund, de dybeste områder af det Sydfynske Øhav, Mariager Fjord, Knebel Vig og Aabenraa Fjord, hvor der er registreret iltsvind.

Oversigten over iltsvind er udarbejdet af Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet i samarbejde med Naturstyrelsens decentrale enheder i Aalborg, Aarhus, Ringkøbing, Ribe, Odense, Nykøbing F og Roskilde samt Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI), Bohuskustens Vattenvårdsförbund, Länsstyrelsen i Hallands Län, NV Skånes Kustvattenkommitté, Öresunds Vattenvårdsförbund og Sydkustens Vattenvårdsförbund i Sverige.

Rapporten er baseret på Naturstyrelsens målinger af iltindholdet i danske fjorde, kystnære farvande og åbne farvande og SMHI's iltmålinger i åbne farvande samt de svenske läns og vattenvårdsförbunds iltmålinger i svenske kystvande

 

 

0:000:00